Na podporu zlínské zoo zdolal běžec neuvěřitelných 205 kilometrů

Foto: Zoo Zlín
ZLÍN - Doslova heroický výkon podal ultraběžec a především velký srdcař Tomáš Štverák, který zdolal trať dlouhou neuvěřitelných 205 kilometrů. Svým během podpořil zlínskou zoologickou zahradu.

Už jako malý kluk navštěvoval Tomáš Štverák pravidelně zlínskou zoologickou zahradu, která mu natolik učarovala, že se ji rozhodl v současné nelehké pandemické době podpořit. A jak jinak než charitativním během!

Rodák ze Zubří si jako cíl vytyčil oběhnutí celého domovského okresu Vsetín, což činí nekonečných 205 kilometrů. Na Tomášových webových stránkách byl k dispozici registrační formulář, kam se mohli jeho podporovatelé přihlašovat a posílat peníze na účet Zoo Zlín. Za každý Tomášův uběhnutý kilometr mohli zájemci poslat jednu korunu, cílem tak bylo vybrat od každého přispěvatele 205 korun. Věnovaná suma ale mohla být i vyšší.

Svůj dálkový běh započal Tomáš v sobotu 17. dubna v 8 hodin ráno v Zubří a jak později uvedl, byla to nejtěžší výzva v celé jeho běžecké kariéře. „Kolečko“ po Vsetínsku nakonec zdolal za vynikajících 40 hodin, během kterých musel překonávat neskutečně náročné podmínky – na hřebenech Vsetínska byl místy i metr sněhu… Do Zubří Tomáš doběhl v neděli 18. dubna krátce před půlnocí, kde ho nadšeně přivítali jeho největší fanoušci a podporovatelé.

A jak hodnotí předlouhý běh sám Tomáš? „Asi ještě pořádně moc nevím, co k tomu říct. Byl jsem rozbitý, jako ještě nikdy, a prošel jsem si tím největším peklem za celou svou kariéru. A to jak fyzickým, tak i psychickým. Už před startem nebylo nic dobře, ale rozhodl jsem se to i navzdory špatným podmínkám zkusit. A teď toho rozhodně nelituju!“ řekl čtyřiadvacetiletý vytrvalec.

Chci moc poděkovat všem, kteří se na tomhle projektu jakkoli podíleli. Bylo vás opravdu hodně, včetně supportu, sparingů na trati, fanoušků na startu a v cíli až po sponzory a partnery… Jedno velké díky všem!“ dodal usměvavý blonďák, který zdolal tak dlouhou vzdálenost vůbec poprvé v životě.

Tomáš Štverák zavítá do areálu zoo příští týden 12. května, aby vedení zahrady předal dárkový šek na částku, kterou se podařilo v rámci běhu vybrat.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x