Na Pražském hradě inaugurace Petra Pavla. Co na to v Podhradí? A co Pavel Petr?

Foto: generalpavel.cz
PODHRADÍ - V prvním kole prezidentských voleb se v Podhradí na Zlínsku konala mezi voliči čistá remíza. Ve druhém tu pak Petr Pavel dostal 60 procent hlasů, předčil Andreje Babiše, a tak se i tady stal prezidentem většiny. Ve čtvrtek 9. března 2023 se pak na příštích pět let ujal na Pražském hradě své funkce. A mimo jiné prohlásil, že chce být prezidentem z podhradí, tedy naslouchat lidem.

„Měl jsem coby neuvolněný starosta ve čtvrtek odpoledne pracovní povinnosti, inauguraci jsem sledovat nemohl, ale samozřejmě přeji prezidentovi, aby se mu po všech stránkách dařilo,“ pravil starosta Podhradí nedaleko Pozlovic František Koudelka.

Zajímavé je, že nevelká obec vklíněná do podhůří Vizovických vrchů má stejně jako pražské Hradčany svůj hrad. „Je to tak, Starý Světlov má pozoruhodnou dávnou historii, zřícenina leží na našem katastru a my se snažíme o hrad jako takový při jeho revitalizaci, což je běh na dlouhou trať, pečovat,“ dodává starosta Podhradí.

Podhradí na Zlínsku ostatně není svým názvem jediné. Další najdete na mapě v Královéhradeckém kraji pár kilometrů od Jičína, Podhradí je také v kraji Karlovarském, u Aše.

Tím nejmenším je pak Podhradí nad Dyjí v Jihomoravském kraji.

„Já jsem na Pražský hrad a slavnostní okamžiky dohlédla, byť jen prostřednictvím televizní obrazovky,“ hlásila z Podhradí starostka Petra Išová. Jí vedená vesnice na Znojemsku má jen 46 obyvatel.

„Ale coby Podhradí také máme hrad, jde o zříceninu hradu Frejštejna,“ říká dobře naladěná paní starostka.

Petr Pavel je nově zvoleným prezidentem. Což se zamlouvá jeho skorojmenovci Pavlu Petrovi, který pracuje v Krajské galerii výtvarného umění a okolí ho zná rovněž jako básníka, spisovatele a teoretika umění.

„Petru Pavlovi přeji coby jeho volič, aby se mu v náročné práci dařilo, jeho volba mne potěšila a držím mu pěsti,“ posílá Pavel Petrovi a Petr Pavlovi přání hodně sil a zdraví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x