Na Salaši přežije jen nejtvrdší hasič

foto: SDH Salaš
SALAŠ – Toughest fireman alive, tedy ve volném překladu Nejtvrdší hasič přežije. Jasné, stručné a výstižné pro jednu z nejtěžších hasičských soutěží. Ta simuluje práci hasiče při opravdovém zásahu a slibuje vzrušující podívanou všem, kteří dnes dorazí na salašskou rozhlednu.

Obec Salaš kousek od Uherského Hradiště dnes od 10:00 hodin doslova zaplaví desítky hasičů. Odstartuje totiž další ročník úspěšné a zároveň nesmírně náročné disciplíny hasičského sportu, která nese název TFA. Ten lze z anglického Toughest fireman alive přeložit do českého Nejtvrdší hasič přežije.

A že jde o opravdu nelehkou disciplínu, dokazuje už jen popis trati. Všichni startující nejprve budou muset roztáhnout hadicové vedení na vzdálenost 30 metrů. Následovat bude překonání třímetrové bariéry, za kterou bude hasiče čekat nasazení dýchacího přístroje. S tímto devítikilovým závažím budou muset závodníci smotat hadici, transportovat figurínu a následně pokořit známý hammerbox. Poté je na řadě proběhnutí tunelu s barelem a běh s hadicí nejprve z kopce a potom zpátky do kopce. A nakonec čeká urputné hasiče ten nejvyhlášenější soupeř – salašská rozhledna. Celkem 112 schodů a vytažení závaží v podobě hadice do prvního podlaží dělí startující od pomyslné cílové pásky.

I když už samotné překážky vypadají děsivě, je nutné připomenout, že celou trať probíhají hasiči v kompletní výstroji, která se používá při ostrém zásahu.

Právě TFA Salašská rozhledna je velmi oblíbenou zastávkou nejen pro přihlížející, ale také pro samotné závodníky. Ti si pochvalují příjemné prostředí a úžasnou atmosféru. Pravdou ale je, že členové sborů dobrovolných hasičů se právě na Salaši mohou kvalifikovat na Mistrovství České republiky v této originální sportovní disciplíně.

O skvělé pověsti Salaše také vypovídá fakt, že je soutěž rozdělena do tří kategorií. Zúčastnit se tak mohou ženy, muži a muži nad 35 let. Právě do hlavní mužské kategorie se díky oblíbenosti zdejší lokace mohlo přihlásit „jen“ 80 závodících.

Pokud tedy holdujete hasičskému sportu, nebo jen máte rádi trochu té adrenalinové podívané, dorazte dnes na Salaš a na zdejší rozhlednu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x