Na střeše ZŠ Kvítková vyrostla sdílená fotovoltaická elektrárna

Foto: ZŠ Kvítková
ZLÍN – Zlínský magistrát a společnost Teplo Zlín odstartovaly společný projekt na výstavbu sdílených fotovoltaických elektráren na městských budovách. V rámci pilotní instalace se fotovoltaiky dočkala střecha na ZŠ Kvítková, kde od března probíhá zkušební provoz.

Nová fotovoltaická elektrárna má výkon 27 kWp. Doplňuje ji také bateriový systém, který zvyšuje efektivitu využití vyrobené elektrické energie spotřebou v místě instalace a bude mít také příznivý vliv na výši nákladů za elektrickou energii dokupovanou z distribuční sítě. Zajímavý je také ekologický efekt instalace, který znamená úsporu emisí přes 20 tun za rok, což odpovídá vysazení více než pěti stovek stromů.

„Tato instalace je začátkem naplňování rozvojové strategie Tepla Zlín z roku 2019, jejímž cílem je rozšíření podnikání společnosti do dalších perspektivních energetických odvětví,“ uvedl předseda představenstva Tepla Zlín Milan Foukal.

Teplo Zlín aktuálně provozuje tři elektrárny o celkovém výkonu 46 kWp a další jsou ve stádiu projektové přípravy. „Teoretický potenciál volných ploch na budovách města a jeho organizací přesahuje 6000 kWp. Řadu střech však nebude možno využít zejména z důvodu statické dispozice starších budov nebo památkové ochrany,“ vysvětlil ředitel Tepla Zlín Pavel Mačák. Cílem společnosti je nainstalovat v následujících dvou letech elektrárny o souhrnném výkonu nejméně 1000 kWp.

Kromě statutárního města Zlín a Tepla Zlín jsou do tohoto rozvojového projektu postupně zapojovány také další městské společnosti a příspěvkové organizace, což bude mít podle zlínské radnice řadu přínosů.

„Dokážeme efektivně využít investičního i odborného potenciálu městské společnosti Teplo. Zlepšíme provozní ekonomiku budov s instalovanou fotovoltaickou elektrárnou, a to hned dvěma efekty, tedy zlevněnou elektrickou energií a zároveň příjmem z pronájmu za umístění elektrárny. Samozřejmě také přispějeme k ochraně životního prostředí,“ vyjmenoval zásadní pozitiva náměstek primátora Miroslav Chalánek, který je za Teplo Zlín zodpovědný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x