Na Svatém Hostýně začala významná investiční akce. Poutní místo se má zpřístupnit a zklidnit

Foto: Jiří Balát
BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Svatý Hostýn je pro řadu lidí nejen z našeho kraje důležitým místem, kam chodí načerpat sílu, víru i naději. Od příštího roku se návštěvníci na toto významné poutní místo dostanou jednodušeji díky nové stavbě, která zde byla zahájena ve středu 23. března.

Jednodušší přístup k bazilice na Svatém Hostýně umožní nová přístupová cesta, která by zde měla vzniknout ještě do konce letošního roku. Úprav se dočká také stávající autobusová točna, k níž přibude parkoviště pro šest autobusů.

Projekt dopravní infrastruktury je velice složitý, má celkem šest částí a my se zatím pouštíme do těch prvních dvou. Nejdříve přijde na řadu rekonstrukce autobusové točny, druhá část se týká přístupové komunikace od točny po jižním svahu nad krajskou silnicí až po zpevněnou plochu u poutního domu č. 3,“ uvedl předseda Matice Svatohostýnské Mořic Jurečka.

Lidé tak nebudou k bazilice stoupat pouze po schodišti, ale budou moci využít i snadnější trasu po nově vybudované cestě.

Hledali jsme různé způsoby, jak by se to tady dalo s dopravou vymyslet, od autobusu až po nějaký vláček. Nakonec jsme přišli na to, že ta cesta je přece jenom nejspolehlivější a nejpevnější,“ řekl s úsměvem arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

Současná příjezdová cesta pro auta, která vede zleva, podél části křížové cesty, se v budoucnu promění na pěší zónu. V dalších letech je v plánu rekonstrukce parkovišť, meditační zóny a vybudování informačního centra.

Stavba by měla přesměrovat automobilovou dopravu na novou silnici a tím zlepšit její organizaci. Mělo by tak dojít i ke zklidnění a posílení duchovního rázu Svatého Hostýna.

Na financování projektu se podílí Matice svatohostýnská, Arcibiskupství olomoucké a Duchovní správa na Svatém Hostýně. Další etapa bude realizována z finančních prostředků Zlínského kraje. Předpokládá se také financování prostřednictvím darů od návštěvníků. Náklady celé stavby činí přibližně 70 milionů korun.

První dvě etapy by měly být hotovy do konce tohoto roku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x