Na Tlusté hoře zdevastované kůrovcem pokračuje zalesňování

Ilustrační foto
ZLÍN - Také v letošním roce bude pokračovat zalesňování areálu městských lesů Zlín na Tlusté hoře, který byl, tak jako zbytek republiky, postižen kalamitním výskytem kůrovce ve smrkových porostech. Serveru Zlin.cz to řekl Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

Při jarním zalesňování nechá město Zlín dodavatelským způsobem vysadit 25 tisíc sazenic především dubu. Jarní práce navážou na loňské výsadby.

„V loňském roce bylo použito k zalesnění  přes 27 tisíc kusů nových stromků, převážně buků a dubů. Mimo to se daří obnovovat les přirozeně bez umělé výsadby,“ uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast městské zeleně a životního prostředí. Odbor městské zeleně eviduje do 5 hektarů ploch s přirozenou obnovou lesa a v této praxi hodlá odbor nadále  pokračovat. Přirozeně se velmi dobře zmlazuje buk, javor, částečně i dub a v malém měřítku i jasan a je tedy naděje že v budoucnosti budou tyto lesy stabilnější  a zdravější.  Pro posílení biodiverzity jsou ponechány na některých pasekách i hromady klestu, které již nejsou z hlediska kůrovce nebezpečné, ale mohou  být úkrytem pro užitečný hmyz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x