Na uherskobrodské i otrokovické radnici vlaje tibetská vlajka. Proč?

Vlajka pro Tibet vlaje na několika radnicích ve Zlínském kraji. Foto: web města Uherský Brod
UHERSKÝ BROD, OTROKOVICE - Město Uherský Brod, ale i Otrokovice se v této nelehké době znovu připojují k mezinárodní kampani, jejímž cílem je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv. Na věžích radnic je dnes proto vedle ukrajinské vlajky vyvěšena také vlajka Tibetu.

Tibetská vlajka se vyvěšuje 10. března na připomínku povstání Tibeťanů proti čínské okupaci v roce 1959.

14. dalajláma byl po devíti letech represí nucen odejít do indického exilu, kde ustavil exilovou vládu. Odchod dalajlamy způsobil v Tibetu povstání proti čínské politice. Povstání bylo násilně potlačeno, zemřelo při něm 80 000 Tibeťanů, více než milion lidí zahynulo ve vězení a v pracovních táborech. Došlo k ničení kulturních památek, byly ostřelovány a bombardovány chrámy i pevnosti. Politická a vojenská okupace Tibetu ze strany Číny trvá dodnes.

V České republice organizuje kampaň spolek Lungta. Každoročně se k této připomínce připojuje i město Otrokovice. „Tibetskou vlajku vyvěšujeme již 19 let. Chceme tím vyjádřit solidaritu a podporu nelehkého boje Tibeťanů za svobodu a nezávislost. V kontextu válečného dění na Ukrajině, které je aktem agrese proti suverenitě země a svobodě tamního lidu, je to více než symbolické,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x