Na Velehrad letos dorazilo 30 tisíc lidí. Kolik se vybralo při oblíbeném benefičním koncertu?

Velehradské Dny lidí dobré vůle jsou u konce. Foto: Archiv, Velehrad.eu
VELEHRAD - Třiadvacáté Dny lidí dobré vůle včera skončily. Zúčastnilo se jich 30 tisíc nejen poutníků a výtěžek z benefičního Večera lidí dobré vůle se vyšplhal na 1,1 milionu korun (dárcovské SMS a vázané finanční dary). Velehradské cyrilometodějské oslavy jsou největší svého druhu u nás a konají se každoročně ve dnech 4. a 5. července.

V pondělí v 19.30 začal na pódiu před bazilikou tradiční Večer lidí dobré vůle. Benefičním koncertem, kterým provedli moderátoři Marcela Augustová a Jiří Václavek, vyvrcholil první den cyrilometodějských oslav. Na charitativní projekty se vybrala částka 1 082 009 korun českých (DMS a vázané finanční dary). Peníze dostane NF ADIUVARE, který založil pražský arcibiskup Jan Graubner, a rozdělí je mezi potřebné studenty z naší země a z válkou postižené Ukrajiny.

Koncert Večer lidí dobré vůle zahájil, jako ostatně každý rok, skladbou Velkomoravský chorál „domácí“ Jiří Pavlica s Hradišťanem. Na podiu se vystřídali mimo jiné Sbor Stojanova gymnázia, Akademický sbor Žerotín, Slovácký komorní orchestr i Filharmonie Bohuslava Martinů. Nechyběla ani zpěvačka Anna K. Posledním letošním vystoupením byly skladby Antonína Dvořáka v podání Adama Plachetky.

V úterý od půl sedmé ráno probíhaly v prostorách velehradské baziliky mše svaté a připraven byl i doprovodný program. Při slavnostní mši svaté v 10.30 byl hlavním celebrantem a kazatelem Michael Czerny, rodák z Brna a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka.

Během úterního dne byly navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu. Poutníci měli příležitost rozšířit Velehradský rukopis, protože se opět ručně přepisovala Bible.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x