Na Vsetínsku se dočasně uzavřou dětská lůžková oddělení. Malé pacienty bude záchranka vozit do vzdálenějších nemocnic

Ilustrační foto (ZZS ZK)
VSETÍNSKO – Kvůli dočasnému uzavření dětských lůžkových oddělení ve Vsetíně a Valašském Meziříčí budou záchranáři převážet malé pacienty ze Vsetínska do vzdálenějších nemocnic mimo Valašsko. Změna provozu se netýká lékařských pohotovostních služeb pro děti ani novorozeneckých oddělení, která budou ve Vsetíně i Valašském Meziříčí fungovat i nadále bez omezení. Důvodem je vysoká nemocnost zdravotníků.

Vsetínská nemocnice dětské lůžkové oddělení uzavírá k 15. prosinci až do odvolání, ta valašskomeziříčská nebude přijímat děti k hospitalizaci od 20. prosince do 2. ledna 2024.

„Důvodem uzavření stanice kojenců a větších dětí je nárůst pracovních neschopností zdravotníků. Jedná se o akutní problém a doufáme, že se situace stabilizuje a budeme moci co nejdříve plně obnovit provoz. V tuto chvíli předpokládáme, že to bude v polovině ledna,“ informoval ředitel Vsetínské nemocnice Martin Pavlica.

Dětské pacienty, které by záchranáři jinak převáželi do nemocnice ve Vsetíně, budou z terénu transportovat do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Děti, které by jinak směřovaly do valašskomeziříčské nemocnice, záchranáři převezou do zdravotnických zařízení v Novém Jičíně nebo Hranicích.

V souvislosti s tímto je nutné říct, že novorozeneckých oddělení se toto netýká a jejich provoz je v obou zmiňovaných nemocnicích bez omezení. Naše posádky tak budou rodičky z terénu dál převážet do spádových nemocnic na Vsetínsku,“ doplnil náměstek léčebné péče ZZS Zlínského kraje Dorián Pfeifer.

Nemocnice ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí zároveň ubezpečují, že lékařské pohotovostní služby pro děti budou nadále fungovat podle ordinačních hodin, jak jsou pacienti zvyklí. Pohotovost pro děti ve Vsetíně lidé najdou v přízemí polikliniky a ordinační hodiny tam jsou ve všední dny od 17 do 22 hodiny. V sobotu, v neděli a o svátcích je to od 8 do 22 hodin. Dětská pohotovost ve Valašském Meziříčí je otevřena o víkendech a svátcích od 8 do 19 hodin. Mimo tuto dobu ošetří akutní stavy dětských pacientů sloužící pediatr.

Věříme, že toto období zvládneme. Stejně tak doufáme, že se situace v nemocnicích co nejdříve stabilizuje. Naši záchranáři budou rodiče informovat, do jaké nemocnice jejich děti převáží. Děkujeme zejména rodičům za porozumění,“ doplnil ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x