Na Základní škole Za Alejí vyrostla zelená střecha

foto: město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Ze starých střech Základní školy Za Alejí v Uherském Hradišti se staly střechy zelené. Nově jsou pokryté vegetací, která má zadržovat dešťovou vodu. V rámci uherskohradišťských škol tak jde o první zelenou střechu vůbec.

Střechy Základní školy Za Alejí v Uherském Hradišti si opravu vyžadovaly už delší dobu. A teď se jí skutečně dočkaly. V tomto případě ale jde o takzvané zelené střechy, které jsou pokryté vegetací a kamenivem, které zadržuje dešťovou vodu.

S rekonstrukcí, která město vyšla na skoro 50 milionů korun, se začalo už v srpnu. Konečnou podobu ale střechy dostaly až v posledních dnech.

„Kromě nahrazení střešních krytin novými, schopnými zadržovat dešťové vody, jsme řešili také zateplení střechy a nové odvětrání sociálních zařízení,“ popsala místostarostka Uherského Hradiště Marcela Čechová.

Základem zelené střechy je rozchodník šestiřadý. Tato sukulentní bylina dorůstá až do výšky 10 centimetrů a vytváří husté koberce. Zbytek plochy, na které není vegetace, potom pokrývá drenážní kamenivo.

Rekonstrukce je významnou investiční akcí a v rámci uherskohradišťských škol je vůbec první svého druhu. „Základní škola Za Alejí je první školní budovou v Uherském Hradišti se zelenými střechami. Hlavním přínosem je samozřejmě retence dešťových vod, ale zlepší se i vzhled budov, a tím i prostředí pro vyučující a žáky,“ říká se starosta města Stanislav Blaha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x