Na zámku Lešná pokračuje restaurování vzácných textilních tapet z 19. století

Foto: Archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Vzácné látkové tapety z konce 19. století, které pokrývají stěny místností na zámku Lešná, procházejí další fází restaurátorských prací. Tentokrát se záchrana týká místnosti pojmenované Kulečníková herna, kde původní tapety po odborném vyčistění, zafixování a zakrytí trhlin kompletně překryje nově utkaná replika látkové tapety.

Soubor textilních tapet z konce 19. století v sedmi místnostech zámku Lešná je výjimečný nejen svou historickou hodnotou a stářím, ale také uměleckořemeslnou kvalitou. Jedná se o jediný dochovaný ucelený soubor historických textilních tapet ve Zlínském kraji.

Bohužel vzhledem k jejich stáří jsou tapety na mnoha místech poškozeny, v několika místnostech jsou ve velmi špatném stavu s četnými trhlinami a rozsáhlými perforacemi,“ informovala vedoucí marketingu Zoo Zlín Romana Mikešová.

Proto byl v roce 2019 zpracován kompletní restaurátorský záměr pro všechny pokoje, kde jsou tapety instalovány. Na základě vydaného závazného stanoviska Odboru kultury a památkové péče města Zlína odborníci postupně realizují jejich hmotnou záchranu, aby mohly být zachovány i do budoucna.

Letos tak zlínská zoo zachrání tapety v místnosti Kulečníková herna. „Jedná se o damašek s pravidelným vzorem drobných květů, tkanina je kombinací lnu, bavlny a hedvábí. V rámci restaurování budou odstraněny povrchové nečistoty, prach a depozita, menší poškození se zafixují a v celé místnosti nainstalujeme 70 metrů nově utkané látkové tapety. Z repliky tapety mám velkou radost, na základě digitálního zpracování původního vzoru se opravdu velmi vydařila,“ přiblížila textilní restaurátorka Radka Kalabisová, která realizuje restaurování tapet.

Se zlínskou zoo Kalabisová spolupracovala také v roce 2021, kdy proběhla záchrana tapet v prvních dvou místnostech zámku, a to v Malém salonku a v hraběcí ložnici. „V těchto místnostech byly tapety v poměrně dobrém stavu. Zajistili jsme jejich vyčištění a celoplošné konzervování, opravili menší trhliny, ty větší podložili a zakryli odpovídajícím materiálem,“ doplnila Radka Kalabisová.

Zámek Lešná, který je kulturní památkou a je součástí areálu Zoo Zlín, patří mezi oblíbená turistická místa. V letošním roce do zámku zavítalo 34 000 návštěvníků, což je to rekordní počet od roku 1991.

Považuji to opravdu za výjimečný úspěch. Každým rokem se snažíme nabídnout v zámku nějakou novinku, v letošním roce to byl například nový rozšířený okruh. Obrovský úspěch letos zaznamenaly večerní historické a především dětské halloweenské prohlídky, měli jsme beznadějně vyprodáno,“ zhodnotila letošní zámeckou sezonu Romana Mikešová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x