Na Zlín Film Festivalu se představí 295 snímků z 50 zemí. Festival zahájí animák a letní příběh o první lásce

Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – 63. ročník největšího a nejstaršího festivalu filmů pro děti a mládež na světě startuje ve Zlíně už za tři týdny. Malí i velcí diváci se letos mohou těšit na 295 snímků z 50 zemí světa. Festival zahájí světová premiéra celovečerního animovaného snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo, během večerní projekce pak bude uvedena světová premiéra kanadského filmu Billie Blue o první lásce.

Naší snahou je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Festival je pro naše návštěvníky především zábava. Prostřednictvím filmů a doprovodných programů jim ale nabídneme, stejně jako v minulých letech, i příležitost vzdělávat, rozšiřovat povědomí o okolním světě, otevírat aktuální témata a diskutovat o nich,“ shrnul v obecné rovině prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Ve svém filmovém programu nabídne festival soutěžní snímky v tradičních kategoriích, do kterých tvůrci letos přihlásili na 1500 snímků. Dramaturgové festivalu z nich vybrali 295 snímků z 50 zemí světa, mezi nimiž ani letos nechybí tradiční evropské země jako Německo, Finsko či Francie. „Zastoupeny jsou však i exotické krajiny jako je Peru, Katar či Nikaragua,“ dodala umělecká ředitelka Markéta Pášmová a potvrdila, že půjde o ročník s nebývale silnou účastí kanadských a norských filmů, což se promítlo i do složení hlavních soutěží.

Umělecká ředitelka festivalu upozornila také na novinku letošního ročníku, kterou budou projekce v pražském kině Atlas. „Školní kolektivy i další diváci v Praze budou mít jedinečnou možnost být součástí Zlín Film Festivalu a vidět tak 14 filmů i se speciálními úvody s delegacemi, které budeme přenášet přímo z festivalového Zlína,“ vysvětlila Markéta Pášmová.

Festival oficiálně zahájí 1. června v 10 hodin světová premiéra rodinného česko-slovensko-maďarského snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Film režiséra Filipa Pošivače, vytvořený loutkovou animací, přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě a že tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými lze vždy hrát.

Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude uvedena světová premiéra kanadského filmu Billie Blue. Letní příběh o romantické první lásce přijedou na festival uvést režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly.

V mimosoutěžní části filmového programu připomene festival tvorbu českých animátorů v čele s Břetislavem Pojarem, který by letos oslavil 100. narozeniny. V reakci na trend v oblasti seriálů pro teenagery připravili dramaturgové festivalu novou sekci Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos se zaměříme na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak představíme jeden seriál s tematikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.

Tématům zaměřeným nejen na mladou generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu. „Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ naznačila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala: „Nechceme však opomenout ani výročí našich partnerů Českého rozhlasu a České televize. Zaměříme se na 60. výročí Večerníčku, kterému jsme k jeho kulatinám připravili komponovaný pořad se zajímavými hosty, nebo chystáme výstavu s kulisami Studia Kamarád. A budeme samozřejmě opět i běhat v rámci 8. ročníku Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín a RBP rodinného běhu.“

Festival se i letos zaměří na filmové profesionály během Zlín Industry Days. Pedagogům bude zase věnovaný tématy i osobnostmi nabitý konferenční blok s názvem Děti bez hranic¿

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x