Nápor návštěvníků na hřbitovech. Využijte služeb MHD a chraňte si své věci, radí městská policie

Ilustrační foto: Policie ČR
ZLÍN - V souvislosti s blížícími se Dušičkami strážníci městské policie opět posílí kontroly na zlínských hřbitovech. Největší nápor návštěvníků se zde očekává o nadcházejícím prodlouženém víkendu a o víkendu 2. - 3. listopadu.

Od tohoto týdne budou strážníci denně zajíždět nejen na Lesní hřbitov, ale nevynechávají ani místa posledního odpočinku v dalších částech města. Zvýšené kontroly pak budou pokračovat přes samotný svátek zesnulých i po dobu dalších dvou týdnů,“ informoval zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Strážníci budou společně s kolegy z republikové policie především dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu a v případě potřeby jej usměrňovat.

Naší prioritou přitom bude zajištění bezpečného průjezdu vozidel městské hromadné dopravy a integrovaného záchranného systému. Apeluji proto na motorizované návštěvníky Lesního hřbitova, aby svá vozidla parkovali na místech k tomu určených a byli ohleduplní k sobě navzájem i k ostatním účastníkům silničního provozu,“ uvedl k dopravně bezpečnostnímu opatření ředitel MP Zlín Milan Kladníček.

Podle Řádu veřejných pohřebišť statutárního města Zlína je zakázán vjezd vozidel na pohřebiště v den Památky zesnulých a v sobotu a neděli před a po dnu Památky zesnulých.

Porušení tohoto zákazu může být přestupkem s hrozící pokutou až do výše 10 000 Kč. Z výše uvedených důvodů vyzýváme veřejnost, aby zvážila nutnost návštěvy zejména Lesního hřbitova soukromými vozidly a raději přednostně využila rozšířených služeb MHD,“ zmiňuje Pavel Janík.

Městská policie Zlín dále upozorňuje návštěvníky pietních míst, aby věnovali zvýšenou pozornost vlastní bezpečnosti a ochraně majetku.

V žádném případě neponechávejte v zaparkovaných automobilech cenné nebo zdánlivě cenné předměty. Při údržbě hrobů neodkládejte tašky s osobními doklady, platebními kartami a finanční hotovostí na místa, kde je nebudete mít pod přímou kontrolou, vyhýbejte se opuštěným místům a k návštěvě hřbitovů raději zvolte takovou denní dobu, kdy se zde budou pohybovat i další lidé,“ doporučil závěrem Kladníček.