Nad školami se „covidově“ smráká. Jak to bude s tělocvikem?

Foto: ZŠ Křiby Zlín
ZLÍN, UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Nová protiepidemická opatření nevěstí nic dobrého ani pro školy v našem regionu. Distanční výuka už je realitou mezi vysokoškoláky, přinejmenším na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku to stejně vyhlíží v nejbližší době také na školách středních. Zatím se drží školy základní, ale ani tam to na podzimní pohodu moc nevypadá.

Problematické se na základkách jeví především dva předměty, na vyjasnění ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR se sice čeká, ale probleskují informace o tom, že se dočasně mohla omezit výuka oblíbených předmětů, tedy hudební a tělesné výchovy. Problémy by měly postihnout žáky, ale samozřejmě i učitele na druhých stupních. Jde o to, že zmíněné předměty jaksi nejsou s rouškami úplně představitelné.

Bez přesného předjímání věcí příštích se ve školách připravují. Třebaže zatím není dán jednotný scénář.

Základní škola Křiby na zlínském sídlišti Jižní Svahy nemá tak jako jinde úplně jasno. „Což o to, hudební výchova má bohatou teorii, ta se dá v rouškách absolvovat, zpěv prostě počká, ale horší je to s tělocvikem, navíc se zhoršuje počasí, takže bychom to nezvládali jen třeba formou vycházek do přírody. Situaci bedlivě sledujeme, učitelé tělocviku mají své úvazky, musíme vyčkat,“ komentuje situaci Pavel Růžička, zástupce ředitele školy.

„Situace se mění každým dnem, zvolili jsme „vyčkávací taktiku“, přizpůsobíme se nařízením. Máme rozšířenou výuku tělesné výchovy ve sportovních třídách, osm tělocvikářů, není jen tak najít jim případně náhradní práci,“ popisuje nezvyklou situaci ředitel školy v Uherském Hradišti Milan Melichárek.

Úplně jasno nemá ani jeho kolega Milan Alex, který vede zlínskou 5. základní školu, kde se připravují třeba mladí fotbalisté. „Zapeklitá situace, každý z učitelů vám po neblahé zkušenosti z jara letošního roku řekne, že by moc rád učil za normálních podmínek. Ale situace normální není a hned tak nebude. Uvidíme, jaký vývoj nás čeká, učit teorii v tělesné výchově, no to zrovna ideální není,“ ví dobře pan ředitel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x