Nálezy přímo žalující. Když se uklízí v Provodově

Ukliďme krajinu Provodova. Foto: Vladimíra Prachařová, Jan Talaš
PROVODOV - Desítka obětavých lidí se zkraje dubna zapojila v Provodově na Zlínsku v rámci celorepublikové očistné kampaně do místní akce pracovně nazvané Ukliďme krajinu Provodova. Mezi kamarády a spoluobčany i starosta Jan Talaš. Jeho postřehy coby muže, jemuž leží stav věcí přírodních přes jeho mladý věk na srdci dlouhý čas, budiž nepřehlédnuty.

Pane starosto, které lokality jste si vybrali?

Byly dvě, jedna v místě, kde stojí socha svatého Františka a kam lidé často jezdí ke studánce pro vodu. Druhá pak na úplně opačné straně směrem na Želechovice.

Obojí samozřejmě lesní úseky, Provodov bývá chválen i obdivován za čisté životní prostředí. Jak jste byli „úspěšní“?

V tomhle případě by bylo největším úspěchem, kdybychom se vraceli s prázdnou. Ale to se rozhodně nestalo.

Takže?

Takže se zjevně musí některému pneuservisu z okolí náš katastr moc líbit. Hned několik vozíků jsme zaplnili ojetými pneumatikami. Ostuda těch, kteří je sem vyvezli. Mimochodem pneumatiky byly popsány typy aut, na jedné je uvedena i značka firmy a espézetka…

Nejen pneumatiky nepatří do lesa. Tady nejsem mravokárcem, ale rád bych ukázal na konkrétní viníky, jde to?

Teď to tolik nechci komentovat, každopádně je jejich chování odsouzeníhodné a nejsou zdaleka tak anonymní, jak si mohou myslet. Je ale neuvěřitelné, když někdo odloží záchod, umývadlo, kanystry od pohonných hmot, nádoby od chemikálií a řadu dalších věcí. S těmito šerednostmi tu žijí třeba mloci, což jsou naopak indikátory krásně čisté přírody.

Oč větší nepořádek, o to hlasitější dík těm, kteří se vydali za očistou, nebo ne?

Určitě, velký respekt a dík, taky bylo pořádně aprílové počasí. A pro hlupáky, kteří takto ničí přírodu snad jen to, že všude kolem nás jsou sběrné dvory.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x