Napadený otec: Chlapce na služebnu přivedla pracovnice pekárny a syna pak společně se mnou zavřeli do cely

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Celou republikou otřáslo video zachycující dva uherskohradišťské strážníky, kteří napadli čtyřicetiletého otce tříletého chlapce, který si na cestě z obchodu k autu nenasadil respirátor. Podle právního zástupce napadeného muže Filipa Petráše ho strážníci odvedli a bezbranné dítě nechali na místě, aniž by se o něj jakkoliv zajímali. Hocha nakonec na služebnu odvedla pracovnice pekárny.

Jak napadený muž vypověděl, šel se synem do obchodu se zdravou výživou a když společně vyšli z obchodu, sundal si respirátor a mířil k zaparkovanému autu, které stálo asi o 30 až 50 metrů dál. „V rámci nákupu měl pan M. Z. ochranný prostředek řádně nasazen, stejně jako jeho syn. Poté, co vyšli z obchodu, si na cestu k automobilu ochranné prostředky sundali. Na jejich cestě se v dané chvíli nenacházely žádné další osoby,“ poznamenal právník Filip Petráš.

Při této cestě byl otec se synem zastaveni hlídkou městské policie, která k nim přistoupila a muže upozornila na to, že nemá ochranu úst a nosu. Pan M. Z. odpověděl, že o tom ví, že je pouze na cestě k automobilu a vzhledem k tomu, že se v okolí nenachází žádné jiné osoby, se chce jen nadýchat čerstvého vzduchu. Následně byl hlídkou městské policie vyzván, aby se legitimoval, načež uvedl, že pouze posadí své dítě do automobilu a bude se hlídce věnovat. Když se ho strážníci opětovně zeptali, jestli se nebude legitimovat, odpověděl, že nyní ne, ale bude se jim věnovat po usazení syna do automobilu. Strážníci následně muže povalili pomocí chvatů a hmatů na zem. To vše za přítomnosti jeho tříletého syna. „Pan M.Z. byl fyzicky inzultován, a to přesto, že nebyl nijak agresivní, ani nekladl jakýkoliv odpor. Pouze opakoval, že má na místě syna, ať ho nechají a ať je přivolána státní policie,“ podotkl právník.

Jakmile otce strážníci zpacifikovali, odvedli ho na služebnu. Po celou dobu nebyl napadený podle svých slov informován o tom, co se děje s jeho tříletým synem. „Tento byl ponechán sám na ulici. Následně byl syn přiveden na služebnu městské police prodavačkou z pekárny. Po jeho příchodu byl zavřen do cely spolu s M. Z.,“ doplnil právník. Výpověď napadeného je tak v přímém rozporu s oficiálním vyjádřením města, ve kterém se píše: „Při zákroku brala hlídka ohled na přítomné dítě, které bylo v počátku zákroku převzato z náruče muže, aby nedošlo k jeho zranění. Dítě bylo poté pod dohledem druhé hlídky městské policie, která na místo dorazila a do několika minut odvedla dítě na služebnu městské policie (z místa vzdálené několik desítek metrů) k otci.“

Napadený i jeho právník jsou přesvědčeni, že zásah ze strany městské policie nebyl adekvátní a byl hrubě nepřiměřený. „V nejbližších dnech či hodinách zašlu oficiální dopis na město Uherské Hradiště, které je zřizovatelem Městské policie Uherské Hradiště, a na vedení Městské policie Uherské Hradiště s žádostí o vydání stanoviska o předmětném zásahu,“ dodal Petráš.

Video drsného zákroku strážníků Městské policie Uherské Hradiště najdete ZDE.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x