Napajedelský kinematograf promítá o historii filmu a biografu

NAPAJEDLA - Napajedelský kinematograf je název interaktivní výstavy historických promítacích přístrojů v Muzeu Napajedla. Expozice zároveň připomíná historii napajedelského kina, která se píše už přes tři čtvrtě století.

Interaktivní výstava Napajedelský kinematograf nabízí návštěvníkům Muzea Napajedla soubor historických promítacích přístrojů. Ten zahrnuje desítky exponátů od optických hraček přes promítací přístroje 19. století až k promítačkám z konce 20. století. Některé aparáty nejen z prehistorické éry kinematografie vyrobil nebo znovu zprovoznil autor výstavy a majitel sbírky Roman Prokeš.

Expozice zároveň přesně pět let od slavnostního znovuotevření připomíná historii napajedelského kina, která se píše už od roku 1956. Zrekonstruované kino je otevřené pět roků a to rozhodnutí nebylo vůbec jednoduché. Kino zde mělo dlouhou tradici, budova pocházela z šedesátých let, takže to byla taková vzpomínka na minulé doby, mělo svou atmosféru,uvedla starostka Napajedel Irena Brabcová.

Výstava z historie filmu a biografů spolu s příběhem Kina Napajedla a pět let jeho nové existence v rekonstruovaných prostorách pod názvem Napajedelský kinematograf je v místním muzeu ke zhlédnutí do 28. listopadu.

Na rozhovor s autorem výstavy Romanem Prokešem se můžete podívat na začátku článku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x