Náročná rekonstrukce hospodářského dvora v Rymicích skončila. Stála 129 milionů

Foto: televize TVS
RYMICE - Největší investiční akce v historii Muzea Kroměřížska je u konce. Jednalo se o rekonstrukci budovy hospodářského dvora v Rymicích, která vyšla na 129 milionů korun.

Práce na obnově kulturní památky v Rymicích začaly v březnu 2020, předtím byl dvůr v havarijním stavu. Budovy bylo nutné staticky zajistit, opravit krovy, udělat nové přípojky sítí, fasády i terénní úpravy. Rovněž bylo třeba vyřešit ochranu sbírkového fondu. Náročná rekonstrukce teď konečně dospěla do zdárného konce.

Kromě zázemí pro návštěvníky, které zahrnuje pokladnu, novou expozici, drobné občerstvení a toalety, tady budeme mít hlavně zázemí pro odborné pracovníky, archeologické a etnografické pracoviště a depozitáře muzea,“ uvedla ředitelka Muzea Kroměřížska Martina Miláčková.

V následujícím měsíci do něj pracovníci přestěhují přes 3000 krabic se sbírkovými předměty. Kapacita depozitáře je ale zhruba trojnásobná.

Nově zde vznikla také expozice „Od kvásku ke klásku“, právě chléb hrál totiž dříve v životech našich předků významnou roli.

Stal se součástí výročních obyčejů. V minulosti naši předkové podstupovali různé složité pracovní postupy, aby tuto potravinu mohli mít na svém stole. Naše expozice seznamuje návštěvníky právě se všemi pracovními činnostmi, které s výrobou chleba souvisely,“ sdělil etnolog Muzea Kroměřížska Petr Hlavačka.


Rekonstrukce dvora přinesla mnoho dalších souvisejících kroků. Bylo potřeba například vymyslet nové logo a vyřešit dopravu.


„Jsem moc ráda, že KOVED zavedl přímé dopravní spojení z Kroměříže, kdy autobus jede v 8:35 jak v pracovní dny, tak i o víkendech. Doufám, že toho spojení využijí také školy na edukační programy. Před jedenáctou hodinou jim zase jede zpáteční přímý spoj do Kroměříže,“ přiblížila možnosti dopravy Martina Miláčková.


Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 129 milionů korun. 85 procent tvoří dotace evropského programu IROP, deset procent dotace kraje a pěti procenty přispěl státní rozpočet.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->