Národní poutě na Velehradě se zúčastnilo 30 tisíc lidí

Velehradské Dny lidí dobré vůle jsou u konce. Foto: Archiv, Velehrad.eu
VELEHRAD – Čtyřiadvacáté Dny lidí dobré vůle jsou u konce. V Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje přišlo na moravské poutní místo 30 tisíc lidí. Na úterní koncert dorazila polovina.

Dny lidí dobré vůle jsou u konce. Tajemník Josef Kořenek uvedl, že letošní dvacátý čtvrtý ročník sklidil velký úspěch. Středečního slavnostního dne se zúčastnilo 30 tisíc lidí. Na úterní Večer lidí dobré vůle dorazilo 15 tisíc návštěvníků. A během charitativního koncertu se vybralo 805 tisíc korun.

Včera probíhala také série mší svatých, které ve velehradské bazilice odstartovaly už v půl sedmé ráno. Ta slavnostní, na kterou každoročně míří tisíce věřících, začínala v půl jedenácté.

Hlavním celebrantem byl J. Exc. Mons. Jude Thaddeus Okolo, arcibiskup a apoštolský nuncius, kazatelem pak Mons. Josef Nuzík, biskup a administrátor olomoucké arcidiecéze. Koncelebrovali biskupové z Čech, Moravy a Slezska. Hudební doprovod zajistily Spojené dechové hudby Moravy, Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad a smíšený pěvecký sbor Svatopluk.

I letos se slavnostní mše svaté zúčastnila řada krojovaných, kteří tak poukazují na moravské tradice. Samotnou pouť potom zakončila Cimbálová muzika Velehrad.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x