Narození „afričáka“ a vysoká návštěvnost. Rok 2021 byl ve zlínské zoo mimořádně úspěšný

Foto: Archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Na rok 2021 budou ve zlínské zoo vzpomínat s úsměvem na tváři. I přes ekonomické problémy spojené s koronavirovou krizí přinesl zejména obrovskou radost v podobě narození prvního afrického slůněte v České republice a byl také velice slušný z hlediska návštěvnosti. Branami zoologické zahrady loni prošlo více než 620 tisíc návštěvníků.

Přesně 623 860. Tolik návštěvníků přivítala zlínská zoo v loňském roce, což je téměř o čtvrtinu více než v roce 2020. Pokud by zoo nebyla na začátku roku více než tři měsíce uzavřena, s velkou pravděpodobností by rok 2021 lámal historické rekordy návštěvnosti.

Lidé nás doslova zachránili. Sponzorské dary, nákupy vstupenek a zboží v e-shopu, sbírka pro Zoo Zlín, to vše lámalo rekordy. Během krátkého období nám zaslali neuvěřitelných 17 milionů korun, v průběhu celého roku nás podpořili svou návštěvou. Solidarita návštěvníků byla a zůstává jedinečná, všem za jejich pomoc moc děkuji,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Zahradu po provozní stránce podpořilo také město Zlín a Zlínský kraj. „Zřizovatel nám celý příspěvek na provoz ve výši 27 milionů Kč zaslal již na začátku roku 2021, kraj pak pomohl mimořádnou provozní dotací v částce 2 milionů Kč. Tuto společnou provozní podporu považuji za naprosto průlomovou,“ doplnil Roman Horský.

Po chovatelské stránce se do historie nejen zlínské zoo navždy zapsal 6. červen. Právě v tento den samice slona afrického Kali porodila zdravé a vitální mládě, vůbec první africké slůně v České republice. „Za tímto obrovským chovatelským úspěchem stojí sedm let práce a velké nasazení týmu zlínských zoologů a chovatelů a odborníků z Německa, Nizozemí a Francie. Narození slůněte považuji za náš největší chovatelský úspěch v celé historii,“ vyzdvihnul mimořádnost odchovu ředitel Horský.

„Afričák“ dostal při příležitosti půlroční narozeninové oslavy jméno Zyqarri, což v překladu znamená Anděl. V zoo mu ale nikdo neřekne jinak než Zyky. Největší hvězda zlínské zoologické zahrady je velice aktivní, zvídavá a zdárně prospívá.

„Matka Kali o něj skvěle pečuje, neustále ho hlídá, na naši speciální váhu v pavilonu slonů jej ale ještě nepustila. Zatím je stále závislý na mateřském mléce, sem tam však ochutnává seno nebo jablíčka, ty má moc rád. Narostly mu už zuby, takže vše dokáže požvýkat, zkouší také drobné větvičky ovocných stromů,“ prozradila chovatelka slonů Anna Žákovská.

Narození slůněte nebylo jediným významným chovatelským počinem, který se zlínské zoo v roce 2021 podařil. Úspěšný byl například také odchov mravenečníka velkého, ar hyacintových, vlhovců zelených, hadilovů písařů a čtyř druhů supů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x