Náš člověk ve Vídni: útok teroristy zblízka

Alois Prachař (Foto: rodinný archiv)
VÍDEŇ - Doma v pravém slova smyslu je v Provodově na Zlínsku. Ale za patnáct let, co žije a pracuje v Rakousku, mu země našich jižních sousedů samozřejmě přirostla k srdci. Alois Prachař pracuje jako krejčířský mistr v nejstarším vídeňském divadle Theater in der Josefstadt. To vzniklo už v roce 1788. Uznávaného odborníka poslední události v městě na Dunaji tak jako ostatní docela poznamenaly.

„Víte, Rakušané jsou nám mentalitou velice blízcí. Pohodoví, obětaví, třeba při sbírkách by se rozdali. Teď ale podle mne dostali tvrdou ránu na iluze o naprosto bezpečném městě a o tom, že přistěhovalci a vyznavači islámu mají ušlechtilé cíle,“ vypráví Prachař.

Bydlí ve Wiener Neustadtu, nějakých padesát kilometrů od Vídně, denně do ní ale dojíždí do práce.“

V pondělí večer jsem byl se ženou doma, ale v práci byli mnozí moji kolegové a kolegyně. Hrálo se vlastně před vynucenou pauzou naposledy na naší pobočné scéně, v krásném prostředí. To je doslova pár desítek metrů od místa, kde řádil ten šílený mladík. Naši lidé se vůbec nedostali ven, byly tu policejní manévry, šlo o holé životy. Ven je policie pustila až ráno,“ vybavuje si detaily pan Alois.

On sám pak vyjel do práce vlakem v úterý ráno.

„Všude plno hlídek, lidé v tento den úplně ztratili úsměvy, které jsou tu na denním pořádku. Ještě v úterý ráno nebylo jasné, zda byl útočník sám, anebo zda měl komplice, to napětí bylo přímo cítit. Z bezpečného města naráz něco úplně jiného,“ konstatoval Prachař.

Vídeň je dvoumilionová metropole.

„Přistěhovalců je tu samozřejmě mnohem více než jsme u nás zvyklí, přesto tu byl dosud klid, jaký máme rádi i u nás. Teď si rakouská metropole zažila něco úplně jiného. Těžko říct, jak bychom se chovali u nás, možná to ale hodně lidem otevře oči. Už proto, že se, bohužel, podobné věci nedají vyloučit ani u nás,“ dodává Čech žijící v Rakousku patnáct let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x