Nasbírané body, nové řidičáky a prohřešky – co o řidičích říká otrokovický registr?

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
OTROKOVICE – Bodové hodnocení trápí řadu řidičů. A nejinak je tomu v Otrokovicích. Co o otrokovických řidičích říkají loňské statistiky? Kdo je největším hříšníkem? A kolik se ji zvládlo „vybodovat“?

Jak ukazují statistiky z otrokovického registru řidičů, nejvíc lidí, kteří sedají za volant, má 49 let. Celkem je jich 579. Nejvíc evidovaných bodů má potom skupina řidičů, kteří jsou jen o tři roky mladší. A co takhle nejstarší hříšník za volantem?

„Nejstarší řidič, který loni obdržel body, měl 87 let a jeho prohřeškem byla jízda na červenou,“ vyčetla ze statistik tisková mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

Co se týče trestných bodů, v porovnání mezi muži a ženami je na tom mnohem lépe něžné pohlaví. Plný počet bodů, tedy 12, nasbíralo jen 7 žen. Na své neslavné maximum se potom vyhouplo 93 mužů.

„Fakt, že ženy řídí opatrněji, je dobře známý a potvrzují to statistiky dopravních nehod. Uvádí například, že ženy způsobí několikanásobně méně těžkých dopravních nehod. Důvodem je údajně to, že ženy bývají za volantem zodpovědné, více respektují dopravní předpisy a jsou také tolerantnější k ostatním,“ uvedla ke statistikám Vaculová.

Když se ale přesuneme k samotným řidičským průkazům, zjistíme, že si o ně v Otrokovicích loni zažádalo 3 706 řidičů. Zajímavějším faktem ale je, že jen 925, tedy počet, který odpovídá 25 procentům, bylo místních. A jen 440 si přálo vyfotografovat. Ostatní potom využili možnosti použít fotografii z pasu nebo občanky, která je v systému dostupná.

O otrokovických řidičích se ale můžeme ze statistik dozvědět ještě jednu věc. A to, že si nejspíš potrpí na osobní setkání a nevadí jim čekání ve frontách. Elektronicky totiž o řidičský průkaz přes Portál dopravy požádalo jen 111 lidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x