Nehodovost v kraji v roce 2023: méně mrtvých i těžce zraněných, více nehod kvůli alkoholu a drogám

Ilustrační foto (Policie ČR)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Celkem 4 480 dopravních nehod šetřili v roce 2023 policisté ve Zlínském kraji, což je o 431 méně než v roce 2022. Pozitivní statistická čísla vykazují i údaje, které vypovídají o následcích dopravních nehod.

V loňském roce na našich silnicích zemřelo 20 osob, což je druhý nejnižší počet od roku 2010. Zároveň je to o devět usmrcených méně než v roce 2022.

Podstatně méně bylo i těžce zraněných, konkrétně 62, oproti 75 těžce zraněným z roku 2022. Lehké poranění utrpělo 1389 lidí, což je naopak o 57 více než v předchozím období,“ upřesnil policejní mluvčí Petr Jaroš.


Opakovaně neuspokojivý vývoj je naopak u nehod, u kterých sehrál roli alkohol či jiné návykové látky. Takovýchto případů policisté šetřili 299 (276 pod vlivem alkoholu, 23 pod vlivem drog) oproti 257 nehodám v roce 2022.

Právě odhalování řidičů jedoucích pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek je jednou z priorit Krajského ředitelství policie Zlínského kraje na rok 2024,“ pokračoval Jaroš.


Suverénně nejvíce nehod (70 %) bylo zapříčiněno nesprávným způsobem jízdy. Při těchto kolizích zemřelo 8 osob. Ještě o tři usmrcené osoby více zaregistrovali policisté při nehodách, u kterých byla na vině nepřiměřená rychlost. Dvacátá oběť minulého roku zemřela na následky poranění při nehodě, jejíž příčinou bylo nedání přednosti v jízdě.


„Z rozboru těch nejtragičtějších dopravních nehod roku 2023 vyplývá, že 14 osob zemřelo při nehodách, ke kterým došlo mimo obec. Usmrceno bylo 13 mužů oproti 7 ženám,“ sdělil Petr Jaroš.

Podle účastníků nehod loni zemřelo 6 chodců, 6 řidičů osobního automobilu, 5 motorkářů, 2 spolujezdci a 1 řidič nákladního automobilu.

Co se týká rozdělení podle druhu komunikace, na kterých ke smrtelným nehodám vloni došlo, 8 osob zemřelo na silnicích l. třídy, 5 na silnicích 3. třídy, 4 osoby na silnicích 2. třídy, 2 lidé zemřeli na místních komunikacích a jedno úmrtí evidujeme na dálnici,“ doplnil policejní mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x