Nejméně 18 tisíc lidí si přeje referendum o stavbě nové nemocnice, hlásí iniciativa Zachraňme Baťovku

Ilustrační foto (Foto: KNTB)
ZLÍN - Iniciativa Zachraňme Baťovku shromáždila za první tři měsíce 18 tisíc platných podpisů. To ale na vyhlášení referenda nestačí, proto pokračuje v jejich sbírání, řekl serveru Zlin.cz jeden z organizátorů podpisové akce Tomáš Vrána.

Přestože organizátoři referenda upozorňují na to, že stavbu nové nemocnice nejspíš zastaví nadcházející krajské volby, referendum označují za důležitou pojistku a chtějí mít možnost ho bezprostředně po volbách vyhlásit.

Demonstrace, přednášky, letáky a hlavně dobrovolníci, na to spoléhá iniciativa Zachraňme Baťovku s blížícími se volbami. Kromě hlasování občanů v referendu jsou volby další možností, jak stavbě nové nemocnice v Malenovicích zabránit. Klíčové je podle organizátorů v obou případech informovat veřejnost o všech skutečnostech, které kontroverzní projekt provází.

Chtějí tisíc lidí na demonstraci a 50 tisíc letáků ve schránkách.

Za největší problém při sbírání podpisů považují organizátoři referenda nedostatek přesných instrukcí mezi lidmi. “Stále se s tím setkáváme, lidé chtějí podepsat, ale nevědí jak, pokud nejsou aktivní na Facebooku, informace se k nim dostávají spíš náhodou. Proto chceme s našimi dobrovolníky roznést 50 tisíc letáků s instrukcemi, ke kterým rovnou přidáme podpisové archy. Musíme to lidem maximálně zjednodušit,” řekl zakladatel iniciativy Ondřej Martínek.

Iniciativa za sebou má demonstraci na Náměstí míru ve Zlíně, na kterou přišlo více jak 300 lidí. Na další demonstraci, která se bude konat 14. září chtějí organizátoři dostat na náměstí třikrát tolik lidí. Podle Martínka bude plné náměstí jasný vzkaz politikům, že občanům není jedno, co se s nemocnicemi v kraji děje.

V něčem měl hejtman pravdu, referendum by se s volbami nestihlo.

K vyvolání referenda chybí více jak třetina podpisů, jak upozorňuje Ondřej Martínek, nakonec se ukázalo, že ani při dosažení potřebných 29 tisíc podpisů by referendum s volbami nebylo.

“S hejtmanem jsme se neshodli, do kdy bylo potřeba odevzdat podpisy. My jsme tvrdili že do půlky srpna, on mluvil o 20. červenci. Ve skutečnosti jsme neměli pravdu ani jeden, skutečný termín byl 15. května. Což bychom nestihli v žádném případě. Problém je se zřízením komisí, pro které platí lhůta 25 dní. Ty jsou sice v případě souběhu voleb a referenda stejné, ale zřizuje se také jedna krajská komise, která je samostatně, což jsme přehlédli,” přiznává Martínek.

Aby se stihlo referendum společně s volbami, muselo by o něm hlasovat zastupitelstvo už na konci června, protože po prázdninové pauze se zastupitelé na dalším zasedání setkají až těsně před volbami a dodržet lhůtu 25 dní na vytvoření krajské komise tak není možné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x