Několik toků ve Zlínském kraji dosáhlo druhého stupně povodňové aktivity

Bystřička (Foto: Povodí Moravy)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Hned několik toků ve Zlínském kraji dosáhlo od včerejšího dne druhého stupně povodňové aktivity. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V celém Česku začalo v úterý odpoledne postupně pršet a meteorologové varovali před rozvodněním řek. Výstraha se vyplnila zejména ve Zlínském, Moravskoslezském, Olomouckém kraji a Kraji Vysočina. Nejvyšší denní úhrny srážek byly naměřeny na Zlínsku (Ludkovice 60 mm, Luhačovice 53 mm). Vzhledem k velkému nasycení půdy v celém povodí Moravy docházelo k rychlým vzestupům hladin vodních toků.

Během noci z úterý na středu dosáhly řeky v povodí Moravy prvních, druhých i třetích stupňů povodňové aktivity (SPA). Ve Zlínském kraji pak prvních a druhých SPA. „K sedmé hodině ranní dosáhla 2. SPA řeka Morava ve Spytihněvi či Olšava v Uherském Brodě. 2. SPA aktivity se také týkají některých přítoků uvedených řek (Bystřička, Luhačovický potok),“ upřesnil Chmelař.

Na některých místech jsou svolávány nebo již zasedají povodňové orgány. K rozlivům dochází zatím mimo zastavěná území.

Povodí Moravy monitoruje situaci i v terénu v zasažených oblastech, těžká technika je připravená případně zasáhnout. Situace se bude vyvíjet v závislosti na přechodu dešťových srážek. Na místech, kde jsou vodní nádrže, došlo k zachycení povodňových průtoků v nádržích. Nádrže se v současnosti plní.

Podle předpovědi se budou vyskytovat srážky ještě během dnešního dne, proto lze očekávat nárůsty průtoků s dosažením dalších SPA, včetně 3. SPA.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x