Nemocnice v kraji začnou testovat antigenními testy veřejnost, sdělil krizový štáb

Ilustrační foto (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zúžený Krizový štáb, zřízený kvůli epidemii koronaviru jednal před pár dny o vývoji ve Zlínském kraji. Setkání svolal hejtman Radim Holiš, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí hejtmanství Adéla Čuříková.

Předmětem diskuze členů Krizového štábu byla především aktuální situace ve zdravotnictví, sociálních službách a školství.

„Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje je k dnešnímu dni hospitalizováno 226 pacientů s koronavirem, přičemž na intenzivní péči leží 35 z nich. Ve srovnání se situací před týdnem poklesl počet covid pozitivních pacientů o 38. Situace v nemocnicích se mírně zklidňuje, ale ke zlepšení dochází velmi pomalu. Rozhodně nemáme vyhráno a je potřeba dál dodržovat opatření. V provozu nemocnic Zlínského kraje chybí aktuálně více než 400 zdravotníků,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

O průběhu testování lidí s podezřením na onemocnění Covid-19 členy Krizového štábu informoval Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje. Odběry vzorků probíhají v současné době na šesti odběrových místech provozovaných nemocnicemi Zlínského kraje. Denně tam personál provede okolo 700 odběrů vzorků na laboratorní testování metodou PCR. Dalších v průměru 60 odběrů provedou mobilní odběrové týmy v domácnostech.

Od pátku 4. prosince zajišťují odběrová místa ve čtyřech nemocnicích kraje také antigenní testování učitelů. Od pátku 18. prosince se budou moci nechat otestovat antigenními testy rovněž všichni zájemci z řad široké veřejnosti. „Odběrová místa jsou v tuto chvíli na antigenní testování připravená. Z řad učitelů jsme zatím nezaznamenali velký zájem. Hlavním úkolem teď bude jasně připravit pro lidi informaci o způsobu možnosti dobrovolného testování od 18. prosince,“ doplnil hejtman Radim Holiš.

Krizový štáb také diskutoval o situaci v sociální oblasti. „V sociálních službách je situace stabilizovaná. Poskytovatelé se připravují na změnu návštěvního režimu. Od soboty 5. prosince mohou své blízké v lůžkových zařízeních sociálních služeb navštěvovat rodinní příslušníci, kteří se podrobí antigennímu testu na onemocnění Covid-19 nebo se prokáží platným PCR testem či dokladem o prodělaném onemocnění v posledních 90 dnech. Víme, jaké škody plošný zákaz napáchal. Klienti se cítí špatně a má to velké psychické dopady. Rozvolnění opatření a povolení návštěv velmi vítám,“ sdělila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x