Nemocnice v kraji zastavují plánované operace

Ilustrační foto (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Pouze akutní péči začnou od nadcházejícího pondělí poskytovat všechny nemocnice Zlínského kraje, důvodem je rostoucí počet lidí nakažených koronavirem. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně, Vsetínská nemocnice a také Kroměřížská nemocnice pozastaví všechny plánované operace, připojí se tak k Uherskohradišťské nemocnici, která plánovanou neakutní péči omezila už na začátku tohoto týdne. Na nemocničních lůžkách v Uherském Hradišti, Zlíně a Kroměříži je aktuálně hospitalizováno 114 covid pozitivních pacientů, tři desítky z nich jsou na umělé plicní ventilaci.

„Mezi nemocnicemi jsme si rozdělili úkoly a máme vyčleněné lůžkové kapacity i dostatek ochranných prostředků. V tuto chvíli je pro nás nejdůležitější, abychom měli také dostatek zdravotníků, kteří budou o akutní a o covidové pacienty pečovat. Plánované výkony proto musíme zastavit, abychom měli volné ruce pro přesuny personálu mezi odděleními podle aktuální potřeby,“ vysvětlil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Ze 114 aktuálně hospitalizovaných covidových pacientů jich 60 leží v Uherskohradišťské nemocnici, 42 v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně a 12 v Kroměřížské nemocnici. Původně měla covidová lůžka pro pacienty z celého kraje vyčleněna pouze nemocnice v Uherském Hradišti, na přelomu září a října je vzhledem k nárůstu počtu případů otevřely i všechny další nemocnice. „Jen ve Zlíně se patnáctilůžková stanice s lůžky vybavenými kyslíkem během týdne naplnila, proto jsme pro covidové pacienty vyčlenili ještě celý sedmnáctý pavilon, kde máme k dispozici dalších třiatřicet lůžek. Jsme připraveni tuto kapacitu v případě potřeby ještě rozšířit,“ ujistil Radomír Maráček.

Plánované neakutní výkony začnou nemocnice ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži odkládat od pondělí 12. října. „Opatření bude zatím platit čtrnáct dnů a podle aktuální situace potom plánované výkony případně znovu spustíme,“ doplnil předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje s tím, že lidé by měli omezit návštěvy nemocnic i z důvodu plánovaných kontrol a raději nezbytnost takové kontroly předem telefonicky konzultovat s konkrétní ambulancí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x