Nemocnice ve Valašském Meziříčí chystá stavbu nového urgentního příjmu za 100 milionů korun

Foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – V areálu nemocnice ve Valašském Meziříčí se postaví nový objekt urgentního příjmu za bezmála 100 milionů korun. Rozhodli o tom valašskomeziříčští zastupitelé.

Areál nemocnice, která slouží od roku 1965 zhruba 85 tisícům obyvatel Valašského Meziříčí a přilehlého regionu, je ve vlastnictví valašskomeziříčské radnice. Ta jej pronajímá skupině AGEL, která pro zajištění stávajícího rozsahu služeb potřebuje postavit nový urgentní příjem.

Letos na jaře jsme Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí udělili časově omezený souhlas s přípravou této stavby, a to do konce roku. Důvodem bylo probíhající koncesní řízení na provoz nemocnice. Nyní se na nás vedení společnosti obrátilo se žádostí o prodloužení smlouvy, což jsme v zastupitelstvu podpořili,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek.

Podle předsedy představenstva Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí Martina Hrabovského je vybudování nového urgentního příjmu pro zajištění dalšího provozu nezbytné. „Od roku 2019 jsme držiteli statutu nemocnice s urgentním příjmem II. typu. Proto uvedenou stavbu, která naváže na stávající pavilon B, potřebujeme. Předpokládané náklady na vybudování nového pracoviště dosahují bezmála 100 milionů korun,“ uvedl Martin Hrabovský s tím, že aktuálně probíhají projekční práce. 

Urgentní příjem je zřizován jako samostatné specializované pracoviště s nepřetržitým provozem. Zajišťuje příjem, akutní intenzivní lůžkovou péči a akutní specializovanou ambulantní péči pacientů s náhle vzniklým závažným postižením zdraví, pacientů v přímém ohrožení života a pacientů s náhlou změnou zdravotního stavu.

Další rozvoj areálu nemocnice patří také mezi priority vedení města. „Vedle stavby urgentního příjmu tak na základě nové smlouvy na provoz nemocnice vyroste v areálu do šesti let i pavilon následné péče. Počítáme s kapacitou 30 lůžek a možností rozšíření o další dvě podlaží. V tomto případě se předběžně kalkuluje s náklady 300 milionů korun s tím, že se budova po uplynutí 35leté smlouvy stane majetkem města,“ dodal Stržínek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x