Nemocnice znovu dovolily otce u porodu

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Nemocnice ve Zlínském kraji opět povolily přítomnost otce u porodu. Musí se ale dodržet podmínky jako například roušky a teplota do 37 stupňů, řekl serveru Zlin.cz mluvčí nemocnic ve Zlínském kraji Egon Havrlant.

Přítomnost otců a třetích osob u porodu před měsícem zakázalo ministerstvo zdravotnictví jako preventivní opatření proti šíření nákazy koronavirem. Nyní ale zákaz zrušilo a zavedlo podmínky, za kterých otcové mohou u porodů být. „Maminky, které se chystají k porodu v některé z nemocnic Zlínského kraje, mají možnost sdílet tyto důležité chvíle se svým partnerem,“ uvedl Havrlant.

Porodnice je ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži. „Chápeme, že pro nastávající rodiče je to velká úleva, protože okamžiky narození jejich dítěte chtějí prožívat společně. Ve všech čtyřech porodnicích jsme přítomnost otců u porodu povolili. Je ale stále důležité dodržovat přísná hygienická pravidla, na která upozorňuje i ministerstvo, protože pandemie koronaviru ještě stále probíhá. Prosíme tedy všechny maminky i jejich doprovod, kteří se u nás chystají k porodu, aby byli ohleduplní a důsledně se řídili pokyny našeho personálu. Je to v zájmu ochrany dalších rodiček a novorozenců a také našich zdravotníků,“ zdůraznil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Ministerstvo zdravotnictví s účinností od 16. dubna povolilo u porodu přítomnost druhého rodiče dítěte nebo jiné osoby žijící s rodičkou ve společné domácnosti, ovšem za přesně specifikovaných a vymezených podmínek. „Porod musí probíhat v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením. Musí být zamezen kontakt doprovodu s ostatními rodičkami a doprovázející osobě je před vstupem do porodního pokoje nebo boxu změřena teplota, kterou musí mít nižší než 37 stupně a nesmí mít příznaky onemocnění COVID-19,“ vyjmenoval Havrlant. Doprovod také musí po celou dobu používat chirurgickou roušku jako minimální ochranu dýchacích cest.

Na nové nařízení, které začalo platit po středeční půlnoci, reagovaly budoucí maminky takřka okamžitě. „Už ráno jsme přijímali na porodní sály osm maminek, které byly o zmírnění opatření informovány a chtěly mít partnera u porodu. Umožnili jsme jim to samozřejmě při splnění všech nutných podmínek. Tlak na nás byl v posledních týdnech enormní, museli jsme důvody zákazu přítomnosti otců u porodu trpělivě vysvětlovat, ale chápeme, že je to pro rodičky citlivá otázka,“ podotkl Martin Trhlík, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kde přijde ročně na svět okolo 2300 dětí.

Podobné zkušenosti mají v druhé největší porodnici v kraji, každý rok se v Uherskohradišťské nemocnici narodí okolo 1500 dětí. „Maminky veškeré zprávy velmi pečlivě sledují a už během noční služby jsme měli několik telefonátů, kde se nás na zmírnění zákazu dotazovaly. Chápeme to, období těhotenství a porodu je pro rodiny velmi citlivé. Přítomnost tatínků tak znovu umožňujeme, zajistit bariérová opatření ve shodě s podmínkami ministerstva není v naší porodnici problém,“ uvedla Soňa Pánková, primářka Porodnicko gynekologického oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Ve Vsetínské nemocnici přijde každý rok na svět okolo 800 dětí, v Kroměřížské nemocnici pak okolo 600 novorozenců. I tyto dvě porodnice zavedly do praxe nové mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR a přítomnost otců a dalších doprovázejících osob v souladu se stanovenými podmínkami povolují.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x