Není budka jako (kniho)budka. Kdy se ozve ptačí zpěv?

Budky pro ptáčky jsou na pohled lákavější, než ty na knihy. Foto: zlin.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Pohled na teploměr...že by opravdu jaro. Nu předjaří určitě. Pozorný návštěvník uherskohradišťských Smetanových sadů si nemůže nevšimnout parádně vybarvených budek na kmenech letitých mohutných stromů. I to by mohla být předzvěst toho, že se blíží nejkrásnější roční období.

„Samozřejmě je tu přes zimu spousta drobného ptactva, která si bude dělat nárok na nové bydliště, kam zjara naklade vejce a pak vyvede mladé, ale ten čas ještě nenastal, přestože vyšší teploty mohou o rozpuku jara napovídat,“ dívá se do dnů příštích zkušený ornitolog Jiří Sviečka.

Budky v barevném provedení působí v centru slovácké metropole esteticky a utěšeně, je ale otázka, jsou-li právě ony tím nejsprávnějším místem pro ptačí rodiny. Jde totiž o to, že pro hnízdění je důležitý prostor a dočasné bydliště třeba na zahradách je dobré vyčistit. To může být tady k horší dostupnosti problém. Takže si počkejme.

V záplavě parádních ptačích budek působí poněkud kontrastně nedaleko Slováckého muzea knihobudka.

Jestliže budky pro ptáky mají tak hezké málokde, totéž platí, bohužel ve zcela obráceném gardu, o této knihobudce.

„Zevnitř i zvenku působí opravdu nehezky, není to pěkný pohled,“ říká pan Josef, který tudy spěchá k fotbalovému stadionu.

To dočasná bydliště mladých ptačích rodin vypadají daleko lépe.

„Myslím, že tu najdou místo drobní ptáci, vrabci, sýkory, brhlíci, ale těch ptačích druhů bude jistě více. Mladí by se měli ohlásit koncem dubna. Mimochodem už se těším na víkendové kroužkování u nás v Biskupicích na Sedélku. Nikdy bych si nemyslel, že okroužkuji a vybavím“ občankou“ tolik ptáků. V pátek či v sobotu jich bude už 250 000,“ udivuje Jiří Sviečka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x