Není plot jako plot, tenhle nikdo nepřeleze. Je z lyží

Foto: zlin.cz
VŠEMINA - Kamenný, dřevěný, betonový anebo drátěný. Plotů si můžete vybrat z přemnoha druhů, barev i materiálů. Můžete být v bezpečí a taky nazdobit exteriér svého domu anebo rekreačního obydlí. Ale tak originální jako pan Jindřich Vocel ze Všeminy stejně ani zdaleka nebudete. Tento dlouholetý lyžař a majitel velmi šikovných rukou má totiž plot z lyží.

Vážený pane, klobouk dolů. Jak to přišlo, že máte na cestě k hotelu ve Všemině takovéto jedinečné dílo?

Přišlo to tak, že jsem před pár lety přemýšlel, jak si oplotím svůj pozemek, na němž mám chatu, kterou prakticky celoročně obývám.

No ale do stavebnin či do obchodu pro kutily jste nezamířil…

Nebylo to třeba, vzpomněl jsem si coby dlouholetý lyžař, že u mne doma stejně jako mezi kamarády musí být s příchodem moderních carvingových lyží velké množství původních sjezdovek. A taky, že ano. Napřed jsem jich pár shromáždil po rodině, pak se začali hlásit právě přátelé a když jsem upevnil několik prvních párů, naráz se takříkajíc roztrhl pytel a bytelné lyže, které už většinou dosloužily, ale stály zpravidla pěkné peníze někdy kolem roku 2000, se objevovaly ve velkém. Mimo jiné i u cesty.

Je to přehlídka světových značek, kolik jich je?

Vidíte, ani je nemám spočítány. Skutečně jsou tu zastoupeny prakticky všechny renomované značky. Téměř výhradně sjezdovky, je tu i přehlídka dobových vázání, některé jsou vlastně už hodně historické. Když se mrknete pozorně, najdete i několik párů běžek a pár kusů snowboardů.

Pro zpravodajskou přesnost, kolik párů lyží tvoří váš plot?

Nikdy jsem to nepočítal, až teď, když se o „lyžoplotu“ bavíme. Takže mám 56 párů lyží přesně. 112 kousků a navíc nějaký ten snowboard.

Vy jste manuálně zručný, takže dřevo, šrouby, lyže a je to…

Tak ono to zase tak jednoduché není, ale jedna věc je zajímavá…

A to?

Lyže, které tvoří můj plot, jsou až na maličké výjimky z velmi kvalitního materiálu, to je pro mne cenné, ale občas nějakou vyměnit musím.

Lyžujete desítky a desítky let, je pro vás už konec zvláštní sezóny?

Neřekl bych, ještě jedeme s přáteli do Alp. Je fakt, že jsem začínal ve zlínském lyžařském klubu, moc rád vzpomínám na předsedu pana Josefa Šperku, potkával jsem se třeba v Javorníkách s Olinkou Charvátovou, Ivankou Zelníčkovou a řadou dalších velmi zajímavých lidí spřízněných lyžemi.

Takže jste pamětník, ale sportujete stále…

Bez lyží by mne to na světě nebavilo. A tak je fajn, že je mám díky plotu na očích zdaleka nejen v zimě.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x