Nepodceňujte „tichého zabijáka“. Uherskohradišťská nemocnice zve na bezplatné vyšetření ledvin

Ilustrační foto
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Na Oddělení dialýzy a nefrologie Uherskohradišťské nemocnice a v nefrologické ambulanci v Uherském Brodě bude v nadcházejících dnech pořádně rušno. Během preventivní akce v rámci Světového dne ledvin si zde mohou zájemci nechat vyšetřit ledviny, a to zcela zdarma.

Světový den ledvin každoročně připadá na druhý čtvrtek v měsíci březnu. Jeho hlavním smyslem je upozornit na možné onemocnění tohoto důležitého párového orgánu, kterému se také přezdívá „tichý zabiják“.

Chronické onemocnění ledvin ve většině případů nebolí a pacient nepociťuje žádné obtíže. Postihuje však až deset procent populace. Z tohoto důvodu je velmi důležitá prevence. Včasné odhalení nemoci pomáhá předejít mnoha budoucím komplikacím, které mohou vést až k selhání funkcí ledvin. Jako u většiny onemocnění i v tomto případě platí, že čím dřív je nemoc odhalena a diagnostikována, tím jednodušší je léčba,“ říká primář Oddělení nefrologie a dialýzy Lubomír Strnadel.

Bezplatné vyšetření ledvin proběhne ve čtvrtek 14. března v prostorách nefrologické ambulance Uherskohradišťské nemocnice v čase od 6:30 do 16:30 hodin. O den dříve, tedy ve středu 13. března, bude možné absolvovat vyšetření na „staré“ poliklinice v Uherském Brodě, a to ve stejném časovém rozmezí.

S sebou je třeba přinést ranní moč a kartičku zdravotní pojišťovny. Příchozím bude změřen krevní tlak a odebrána krev pro zjištění fungování základních funkcí ledvin a hladiny krevního cukru.

Na preventivní vyšetření není nutné žádné doporučení ani objednání předem, vzhledem k oblíbenosti akce je však lepší počítat s větší časovou rezervou. V případě, že výsledky vyšetření odhalí odchylku od normálu a bude třeba další kontrola či konzultace s lékařem, budeme Vás telefonicky informovat,“ dodává primář Strnadel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x