Netopýři, hadi, štíři. Aneb není odchyt jako odchyt

Ženě ve Zlíně přiletěl na návštěvu netopýr. Foto: MP Zlín
ZLÍN - Život je pestrý. Velmi pestrý viděno například pohledem hlídek zlínské městské policie, které se podílejí na odchytu zvířat, která dostávají sebe i obyvatele města do velmi nevšedních situací. Vyprávět by mohl a také vypráví I. zástupce ředitele Městské policie Zlín a také její zkušený mluvčí Pavel Janík...

Tak copak bychom tam měli z poslední doby?

Před pár dny se nám ozvala poněkud vyděšená paní ze sídliště Jižní Svahy. Do jejího bytu totiž vlétl netopýr a vzájemné antipatie vylučovaly smírné řešení bez pomoci naší hlídky. Přesněji řečeno hlídky Útvaru kynologické služby MP Zlín.

Jak nerovný boj dopadl se můžu domýšlet…

Strážníci si tentokrát vystačili s krabicí od bot. Létající savec na chvíli přestal létat, ale přestal také děsit zmíněnou obyvatelku bytu. Naši strážníci pak netopýrovi popřáli dobrý let a vypustili ho do volné přírody.

Odchytové radosti a strasti, jako by se nám poslední dobou množily, vidíte to podobně?

Dá se to tak říci, je to zase jen pár dnů, co si to po stezce zdraví promenádoval velký pštros emu hnědý. Nemyslete, nebývá to zrovna příjemné setkání, lidé jsou překvapeni a často rozrušeni. Jindy jsme odchytávali kočkovitou šelmu karakala, kterého lze vidět spíše v zoologických zahradách. Zjara a zkraje léta naši kolegové měli co do činění se zatoulanými poštolkami. Vybavuji si třeba komplikovaný odchyt volavky, ale ve spolupráci s hasiči i koček na vysokých stromech, je toho opravdu požehnaně. Včetně zatoulaných koní a krav.

Je zajímavé, že tyto typy informací v médiích pořádně zabírají, co vy na to?

Mediální praxe mluví jasně: čím méně obvyklé věci, tím větší zájem čtenářů nebo diváků.

Vzpomínám, jaké vzrůšo umějí vyvolat třeba hadi, když se vymknou kontrole svých chovatelů…

To byl případ rovněž z bytového domu na Jižních Svazích, bylo to velmi nepříjemné, nikdo netušil, kde had je, proleze doslova všude. Přidám mimo náš záběr i vzpomínku, kdy se v hospodě ztratila velká krajta. Jindy byl v hlavní roli papoušek, taky prasátka, co vypadla z vozíku a hodně zajímavé bylo zmizení a následný odchyt chameleona.

Tenhle výčet ale nesvědčí zrovna o příkladném chování majitelů zvířat, hrozí jim třeba pokuty?

Samozřejmě a mohou být citelné. Každý by si měl uvědomit, že chov je i nutnost a povinnost zabezpečit své miláčky natolik, aby nemohli ohrožovat ostatní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x