Nevyhodit, ale znovu využít! V Otrokovicích vznikne osm nových re-use pointů

Ilustrační foto
OTROKOVICE – Otrokovická radnice se rozhodla vybudovat celkem osm nových re-use pointů – míst pro odložení a znovupoužití výrobků, které zatímco jednomu dosloužily, jinému ještě poslouží a třeba i udělají radost. Cílem projektu je prodloužení životního cyklu věcí, které by jinak skončily v popelnici.

Znovupoužívání věcí je prospěšné pro životní prostředí, cirkulární ekonomiku nebo jakoukoli jinou aktivitu, která má vést ke snížení množství odpadů a mrhání materiály. Otrokovická radnice prostřednictvím technických služeb provozuje po městě aktuálně patnáct sběrných dvorů. K nim nově přibude osm kovových buněk, tzv. re-use pointů pro shromažďování výrobků pro opětovné použití. Každý z nich nabídne prostor o velikosti 5 x 2,5 m.

K opětovnému využití zde budou lidé moci odložit použitelný drobný nábytek, textil, knihy, časopisy, hračky, věci pro zahradu, domácí, opravárenské, sportovní vybavení a další,“ upřesnil jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Odevzdané věci budou přijímány čisté a funkční tak, aby mohly být nabídnuty k dalšímu použití obyvatelům. „Re-use pointy lidé najdou ve všech částech města, konkrétně u sběrných dvorů v ulicích Spojovací, Dr. Ed. Beneše, SNP, Hlavní, Nábřeží, B. Němcové, Čechova a na Štěrkovišti u točny,“ vyjmenoval Plšek.

Celý projekt je zaměřen na předcházení vzniku odpadů, ať už jde o předcházení vzniku či snížení množství komunálních odpadů, zvýšení podílu materiálového využití odpadů, snížení množství odpadů ukládaných na skládku či snížení finančních nákladů na likvidaci odpadů.

Veškerý materiál, se kterým se v rámci projektu nakládá, bude od občanů přebírán bezúplatně. Všechny přijímané materiály budou zaevidovány, stejně jako materiály, které budou později vydávány. Bude tak existovat přesná evidence,“ doplnil vedoucí oddělení projektového řízení Městského úřadu Otrokovice Josef Zdražil.

Přesto, že se pojem re-use point může jevit jako novinka, naši předkové jej dobře znali a používali. „Vlastně se jen vracíme k tomu, co naši prarodiče dělali zcela běžně, když si v rodině, nebo i po sousedech předávali věci, které už nevyužili. V dnešní době, kdy máme nepřebernou nabídku zboží v obchodech, nejsme k takovému jednání motivováni. Přesto považuji za správné prostřednictvím re-use pointů občanům tuto možnost nabídnout,“ myslí si starostka Otrokovic Hana Večerková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x