Nezodpovědnost „koloběžkářů“? Ve zlínské nemocnici je lékaři ošetřují každý týden

Častějším používáním elektrokoloběžek dochází i k většímu počtu úrazů. Foto: KNTB
ZLÍN - Urgentní příjem, traumatologie a někdy i jednotka intenzivní péče nebo ARO. I takhle může končit jízda na elektrokoloběžce. Díky větší dostupnosti sdílených koloběžek přibývá i těch, kteří je používají v případě nenadálé potřeby někam se přesunout. Často bez jakýchkoliv zkušeností, vybavení a ještě posilněni alkoholem.

V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně řeší na traumatologii každý týden případy poraněných koloběžkářů. Často se jedná o různé zlomeniny končetin, někdy jsou ale zranění vážnějšího charakteru.

„Stává se čím dál častěji, že si lidé, kteří se vracejí z nějakého večírku, vezmou elektrokoloběžku, aniž by měli potřebné vybavení, tedy především přilbu. Pod vlivem alkoholu pak přecení své schopnosti, jedou příliš rychle, a to už je jen kousek k nějaké nehodě,“ popisuje primář Traumatologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Petr Menšík, MBA. U vážných případů se například jedná o poranění hlavy, pánve nebo páteře a pacienti pak končí na jednotkách intenzivní péče nebo ARO.

Potvrzuje to i primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení doc. MUDr. Tomáš Gabrhelík, Ph.D. „Od začátku roku jsme měli na oddělení šest takových pacientů. Někteří měli zlomená žebra, poraněnou hlavu nebo i natrženou slezinu. U posledního případu jel z kopce na elektrokoloběžce muž pod vlivem alkoholu, nezvládl to a skončil u nás s pohmožděnými plícemi.“

Lékaři doporučují lidem, kteří používají elektrokoloběžky, aby měli řádné vybavení – především přilbu na hlavě. Jízdu by měli přizpůsobit svých zkušenostem a povrchu, po kterém jedou. Důležité je také to, aby nejezdili pod vlivem alkoholu a především, aby používali zdravý rozum.

Zdroj: KNTB

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x