Nová hematologická linka v Baťově nemocnici pomáhá zlepšit a zrychlit diagnostiku onemocnění krve

Foto: KNTB
ZLÍN – Lepší a rychlejší diagnostika onemocnění krve nebo změn krevního obrazu u pacientů. To nabízí nová hematologická linka za 10,8 milionů korun, kterou Baťova nemocnice zprovoznila na svém Hematologicko-transfuzním oddělení.

Hematologická linka se skládá ze dvou hematologických analyzátorů, které měří a vyšetřují parametry periferní krve, tedy té, která obíhá v celém těle, případně i buňky dalších tělních tekutin. Součástí linky je také navazující nátěrový a barvící automat.

Automat vygeneruje velmi tenkou vrstvu periferní krve na sklíčko a nabarví ji. Pak se sklíčko automaticky přesune do přístroje digitální morfologie, který má v sobě zabudovaný mikroskop. Ten převede obraz do digitální formy, vyhodnotí buňky periferní krve, roztřídí jednotlivé druhy bílých krvinek a navrhne jejich hodnocení,“ popisuje primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Jana Pelková.

Linka obsahuje také program pro hodnocení a upozorňuje na patologie jednotlivých buněk. Rozhoduje, které vzorky by se měly přeměřit, a zachytí lépe nestandardní výsledky.

Celkově pomáhá zlepšovat diagnostiku onemocnění krve nebo změny krevního obrazu u pacientů a zrychlí mikroskopické hodnocení, zvyšuje bezpečnost diagnostiky a snižuje riziko záměny vzorků nebo nepodchycení některých patologických stavů,“ pokračovala Pelková.

Nová hematologická linka znamená pro oddělení nejen velký posun v diagnostice, ale například i možnost přeposílání obrazu periferní krve ke konzultacím na jiná pracoviště. „Linka slouží nejen pro pacienty hematologického oddělení. Vyšetřuje vzorky všech pacientů z nemocnice,“ doplnila primářka Pelková.

Na Hematologicko-transfuzním oddělení KNTB diagnostikují zdravotníci pacienty s onemocněním krvetvorby – chudokrevností, poruchami bílých krvinek, leukemií. Léčí také pacienty s poruchami krevních destiček nebo krevního srážení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x