Nová lůžka přinesou pacientům i zdravotníkům Baťovy nemocnice větší pohodlí. Ta stará poputují na Ukrajinu

Nová lůžka. Foto: KNTB
ZLÍN – Pacienti i zdravotníci Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně mají daleko větší komfort, a to díky desítkám nových nejmodernějších lůžek, které nemocnice postupně pořídila během letošního roku. Investice vyšla na téměř 42 milionů korun.

Jedná se o 49 lůžek resuscitačních, 17 transportních a 255 kusů standardních pacientských lůžek. Všechna nová standardní lůžka jsou elektricky polohovatelná, s novými matracemi, a jsou daleko komfortnější pro pacienty i zdravotnický personál.

Pro nás je to nesrovnatelně vyšší komfort. Například zvedání hlavové a nožní části, což u starších lůžek musely dělat i dvě sestry, stejně jako přesouvání postele na jiné místo, nyní zvládne pouze jeden zdravotník. U nás na oddělení máme nové postele s větší ložnou plochou a rozdělenými postranicemi, což je pohodlnější pro pacienta i pro personál kvůli polohování nebo rehabilitaci,“ uvedla vrchní sestra Plicního oddělení KNTB Kateřina Paličková.

Transportní lůžka používají zdravotníci na urgentním příjmu a vyzdvihují zejména mnohem lepší manipulaci při přesouvání pacienta. Resuscitační lůžka slouží pro akutní pacienty na oddělení anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny a jednotkách intenzivní péče. „I tam hraje roli komfort a snadnější manipulace – lůžka mají například boční náklony, zabudované váhy, elektrický pohon a další automatické režimy,“ popsala tisková mluvčí Baťovy nemocnice Dana Lipovská.

Stará nemocniční lůžka nakonec také nepřišla vniveč, putovala na Ukrajinu. „Přes spolek Cesty pomoci jsme nakonec mohli na Ukrajinu, konkrétně do nemocnice v Konstantinovce v Doněcké oblasti, poslat téměř 200 starých mechanických lůžek a necelé dvě stovky starých matrací,“ shrnula obchodní náměstkyně Krajské nemocnice T. Bati Jana Běláková.

Vzhledem k situaci na Ukrajině se tam nyní mnohem více hodí mechanická nemocniční lůžka. Často tam nefunguje elektřina, takže je nutné spoustu věcí používat tzv. postaru,“ doplnil předseda spolku Cesty pomoci František Glac.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x