Nová samička kivi se jmenuje Maia, rozhodli o tom příznivci zlínské zoo

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN - Fanoušci zlínské zoo rozhodli v internetové anketě o jméně pro novou samičku kivi. Získala nakonec jméno Maia, což v maorštině znamená odvážná, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Vedení zlínské zoo požádalo veřejnost o pomoc při hledání jména pro samičku kivi, a to prostřednictvím ankety na Facebooku. Lidem se nejvíce líbila Maia.

V anketě bylo celkem šest navržených jmen, které pracovníci zoo vybrali z velkého počtu zaslaných návrhů. V hlasování naprosto suverénně zvítězilo jméno Maia, které v maorštině znamená odvážná. A navíc se k němu váže moc pěkná legenda. Podle mýtického vyprávění bůh Tāne jednou svolal slípku modrou, tuiho zpěvného, kukačku nádhernou a kiviho, aby pomohli vyléčit Tāneho děti – stromy, které byly pojídány brouky a byly proto nemocné. Bůh Tāne přítomné ptáky požádal, aby sestoupili z korun stromů na zem a pomohli stromy vyléčit. Tui odmítl, protože se bál tmy novozélandské buše. Slípka odmítla z důvodů vlhka, které na studené zemi převládá. Kukačka také nechtěla Tānemu pomoci, protože stavěla hnízdo a neměla čas. Jen kivi souhlasil, a to i přesto, že cenou za sestoupení z korun stromů byla ztráta barevného peří, křídel a nemožnost vrátit se do prosluněných korun stromů. Od těch dob tui musí nosit chomáč bílého peří pod svým krkem na památku své zbabělosti, slípka byla odsouzena navěky žít s mokrýma nohama v novozélandských bažinách. Kukačce již nikdy nebylo dovoleno postavit další hnízdo a od té doby musí svá vejce klást do hnízd jiných ptáků. Kivi se na památku své odvahy stal nejznámějším a nejmilovanějším ptákem ze všech.

„Za krásný návrh i legendu děkujeme Lucii Kašíkové. Pozveme ji na slavnostní představení samičky Maia v příštím roce v areálu zoo a stane se její kmotrou. Děkujeme ale i všem ostatním za pomoc při výběru jména,“ dodala Bujáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x