Nová výuková základna v Otrokovicích už slouží i pro biohazard tým a jako výukové středisko řidičů

Foto: ZZS ZK
OTROKOVICE - Nové výukové středisko pro řidiče sanitních vozidel s trenažérem, zázemí pro biohazard tým a mimořádné události nebo sklad pneumatik a pneuservis. To jsou novinky, které ukrývá budova nové výjezdové základny v Otrokovicích.

Nová výjezdová základna začala v Otrokovicích fungovat koncem listopadu loňského roku. Od té doby se poměrně rozsáhlý areál dovybavoval a dolaďoval tak, aby základna sloužila jednotlivým odbornostem co nejlépe.

V tuto chvíli je výjezdová základna v Otrokovicích kompletně vybavena a plně funkční, je moderní a prostorná. Zároveň je pracovištěm, jaké tady potřebujeme – zajistí větší bezpečnost místních obyvatel a zároveň má kapacitu na rozšíření týmu, který bude potřebný na budované dálnici D55,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš s tím, že základna stojí na velmi strategickém místě na okraji tří okresů – Zlín, Uherské Hradiště a Kroměříž, a sanitky jsou tak poblíž napojení na dálnici.

Před otevřením nové výjezdové základny sídlili záchranáři 30 let v pronajatých prostorech otrokovické polikliniky. „V budově polikliniky bylo stěží místo pro dvě výjezdové skupiny. Nová výjezdová základna nám dává prostor pro další, tedy třetí výjezdovou skupinu. Ta začala v Otrokovicích fungovat od Nového roku. A do budoucna bude možné tento počet ještě navýšit,“ řekl ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Kromě rozšíření počtu výjezdových skupin nabízí nová základna i mimořádný prostor pro školení a výuku řidičů vozidel zdravotnické záchranné služby. Jeho srdcem je trenažér pro nácvik zvládnutí krizových situací v silničním provozu. Pracoviště instruktora na první pohled připomíná domácí herní zázemí, skládající se z počítače, dotykového monitoru, tabletu, volantu s pedály a „space mouse“.

Naši řidiči dosud absolvovali jen jízdy na polygonu v Jihlavě. Tímto trenažérem, na kterém dokážeme nasimulovat například různý stav vozovky, počasí, sestavit si vlastní prostředí a situace, získáváme zcela nové možnosti ve vzdělávání řidičů záchranky,“ řekla vedoucí Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS Zlínského kraje Dana Polášková.

V další části rozlehlého areálu našel důstojné zázemí také záchranářský tým specializovaný na převozy pacientů s vysoce nebezpečnou nákazou, tzv. biohazard tým. Ten měl dosud své stísněné prostory ve výjezdové základně ve Zlíně.

Ty neumožňovaly adekvátní uložení potřebných věcí. Navíc přímo na základně v Otrokovicích, díky prostorovým možnostem, můžeme i pravidelně tuto činnost nacvičovat, aniž bychom omezili záchranářské skupiny ve výjezdu,“ uvedl náměstek pro léčebnou péči ZZS Zlínského kraje Dorián Pfeifer.

V budovách je také nově sklad zdravotnického a dalšího materiálu pro mimořádné události a hromadná neštěstí, sklad pneumatik a servisní prostor pro automobily. V dalším objektu jsou garáže pro sanitky, myčka, sklady léků, zdravotnického materiálu a dezinfekce i nebezpečného materiálu.

Nová výjezdová základna vznikla přestavbou tří budov střední průmyslové školy. Proměna začala v lednu 2022 a přesáhla 139 milionů korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x