Nové chodníky a vjezdy zvýšily v Kloboukách bezpečnost chodců

Nová bezbariérová křižovatka u základní školy (Foto: MěÚ Valašské Klobouky)
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - V uplynulých měsících se ve Valašských Kloboukách intenzivně rekonstruovaly staré chodníky a síť pro pěší se rozšiřovala i o nové metry v místech, kde dosud bezpečné trasy chyběly. Po nově vydlážděných chodnících už se tak procházejí lidé na Sbořisku, v Cyrilometodějské ulici, v Dlouhé i ulici Školní, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Zvonková.

Na obnovu město čerpalo dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury i Integrovaného regionálního operačního programu.

„Díky rekonstrukcím se značně proměnila tvář vjezdů do města Valašské Klobouky ze směru od Poteče i od Lipiny, kde komunikaci lemuje dohromady téměř 600 metrů bezbariérových chodníků. Další významné úseky vyrostly v rámci projektu Bezpečné cesty do školy, kde se opravovalo v ulici Školní a stavěly se nové úseky v Dlouhé ulici,“ shrnula starostka Eliška Olšáková.

Na Sbořisku se uskutečnila nejen úprava původního chodníku, ale i sjezdů od rodinných domů na krajskou komunikaci a v jedné části se stavěla i opěrná zídka. Následně přijde na řadu instalace nového veřejného osvětlení. Náklady činí necelé dva miliony korun a více než polovinu pokryje dotace z IROP.

Rekonstrukci starého chodníku v Cyrilometodějské ulici a výstavbu nové části vedoucí do ekoparku Trhovisko podpořil Státní fond dopravní infrastruktury. Investice si vyžádala 1,7 milionu korun.

Bezpečné cesty do škol se rozšířily o více než 800 m2 nového chodníku v Dlouhé ulici a 470 m2 obnoveného chodníku v ulici Školní. Bezbariérový je také přístup od základní školy směrem k autobusové zastávce. Zde navazuje upravený přechod pro chodce i zrekonstruovaná křižovatka se zpomalovacími prahy ze žulových kostek. V lokalitě bylo zbudováno nové veřejné osvětlení za jeden milion korun.

„Součástí bude také druhá bezbariérově upravená křižovatka do nové lokality v Dlouhé ulici, která ale bude dokončena až po přeložení středotlakého plynovodu. Předpokládáme, že by se tak mělo stát do konce listopadu,“ upřesnil Radek Bařinka, vedoucí odboru investic a strategického rozvoje. Celý projekt na úpravu tras v okolí školky a školy vyšel na 10 milionů korun a více než 85 % uznatelných nákladů dotoval Státní fond dopravní infrastruktury.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x