Nové tůňky, lavičky nebo naučná stezka. Podívejte se, jak se proměnil Malenovický rybník

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Zarůstající území ležící mezi zahrádkářskými osadami u silnice z Malenovic na Salaš se proměnilo v upravený prostor, který vybízí ke krátkodobé rekreaci i poznávání přírody. Zejména však regenerace lokality o rozloze šesti hektarů zvýší kvalitu životního prostředí a posílí jeho odolnost vůči dopadům klimatických změn.

Současné využití Malenovického rybníka a jeho okolí pro obyvatele do značné míry odráží historické využívání krajiny s tím, že například část bývalého sadu se postupně obnovuje novými výsadbami stromů nebo založením lučních výsadeb.

„V právě dokončené etapě projektu se nám podařilo upravit okolí rybníka na přírodní lokalitu s novými tůňkami, které na sebe naváží některé druhy živočichů a rostlin a posílí se tak přirozený vodní režim krajiny,“ vysvětlil náměstek primátora města Zlína Vojtěch Volf.

Kromě přínosu pro životní prostředí město do záměru stavby Regenerace ploch Kamenec – rybník Malenovice zakomponovalo i vytvoření prostoru pro krátkodobou rekreaci obyvatel.

„K rybníku, který jeho správce Lesy ČR čerstvě vyčistil od nánosu sedimentů, jsme nyní umístili lavičky, naučná stezka s upravenými chodníčky je osazena informačními tabulemi a dřevěnými plastikami, a vítanou změnou je také nový přístup k minerálnímu prameni,“ popsala Vladimíra Pavlovová, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína, který stavbu obnovy ploch v okolí rybníka, zahájenou loni v únoru, dokončil ještě před začátkem prázdnin.

Nyní u projektu začalo období pětileté rozvojové péče o vysazené dřeviny a nové luční porosty.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x