Novinka v krajské dopravě: cestující si mohou koupit jízdenku v samoobslužné pokladně přímo ve vlaku

Foto: IDZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – V osobních a spěšných vlacích na území Zlínského kraje se postupně začínají objevovat samoobslužné pokladny. Nová zařízení, ve kterých si cestující mohou koupit jízdní doklad, jsou postupně instalována ve vlacích Českých drah a v blízké době přibydou také v soupravách dopravce Arriva.

Zatímco doposud si cestující, který nastoupil do vlaku ve stanici s neobsazenou pokladnou nebo bez pokladny, mohl jízdenku koupit až během jízdy u vlakového personálu, nyní si jízdní doklad pořídí v samoobslužné pokladně přímo ve voze.

V soupravách budou k dispozici dva typy pokladen. Jednak tzv. MOPAJ, který přijímá jak hotovost, mince i bankovky, tak bezkontaktní platby bankovními kartami, kartami Zetka a ODISka nebo prostřednictvím Apple a Google Pay, jednak menší validátor, kde lze platit pouze bezkontaktně,“ informoval jednatel společnosti KOVED Martin Štětkář a dodal, že MOPAJ, větší automat modré barvy, cestujícím umožní navíc také nahrát si na kartu Zetku časové jízdné.

V prvních vlakových soupravách dopravce České dráhy už jsou samoobslužné pokladny k dispozici a postupně přibývají v dalších. Na každé pokladně je uveden podrobný návod k její obsluze, a to v češtině i angličtině.

V současné době probíhá přechodné období, aby si cestující na novinku zvykli. Od 1. dubna pak už budou mít povinnost při cestování vlakem vybaveným pokladnou koupit si jízdenku bezprostředně po nástupu,“ upozorňuje dále Martin Štětkář.

Vlakové soupravy vybavené samoobslužnými pokladnami jsou označeny samolepkami na dveřích, které cestující na povinnost pořízení jízdenky upozorní.

Obdobný systém bude v blízké době instalován také v soupravách dopravce Arriva vlaky, který na některých regionálních tratích taktéž zajišťuje přepravu cestujících.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x