Nový ministr školství Petr Gazdík navštívil svou alma mater

Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Nový ministr školství Petr Gazdík zavítal do Uherského Brodu, kde navštívil Gymnázium Jana Amose Komenského. Právě tam v roce 1992 složil zkoušku dospělosti.

V příštím roce to bude přesně 30 let, kdy na Gymnáziu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě odmaturoval nový ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík. A právě na jeho středoškolskou alma mater vedly Gazdíkovy první kroky ve funkci dvacátého českého ministra školství.

Nový ministr musí mluvit s učiteli. A jakou školu bych měl navštívit první než školu, kde jsem sám maturoval,“ usmíval se Petr Gazdík.

Po gymnáziu vystudoval dnes sedmačtyřicetiletý Petr Gazdík matematiku a zeměpis na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Na vojně sloužil u elitní Hradní stráže, což určitě za středoškolských studií jeho ambicí nebylo.

Musím přiznat, že jsem nebyl hodný svatoušek, spíše jsem byl trochu sígr a ne úplně hodné dítě. Co se týče mých studií na gymnáziu v Uherském Brodě, tak musím vzpomenout na taková jména, jako byli pan profesor Deml, pan profesor Radil, pan profesor Chovanec… To jsou všechno pro zdejší absolventy známé osobnosti. A s nimi jsme taky coby studenti občas bojovali…“ vzpomíná na svá studentská léta Gazdík.

Podle nového ministra zaspalo české školství světové trendy i proto, že od revoluce vydrželi jeho předchůdci v úřadu průměrně necelé dva roky a připravované změny se jim tak nepodařilo dotáhnout do konce.

Zásadní dovednost, kterou musí mít absolvent jakékoli školy v České republice, je umět se učit novým věcem. Nikdo už dnes nevystačí s tím, co se vyučil nebo naučil na střední nebo vysoké škole. Každý se bude muset vzdělávat a učit novým věcem. Náš svět postupuje rychle a tomu se musí přizpůsobit české školství,“ dodal Petr Gazdík.

Také o těchto otázkách pak nový ministr diskutoval nejen s pedagogickým sborem gymnázia, ale i se svými bývalými spolužáky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x