Nový mobilní rentgen v Kroměřížské nemocnici je šetrnější k pacientům i personálu

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská nemocnice má nové C-rameno, mobilní rentgen je šetrnější pro pacienty i personál. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Až o polovinu menší radiační zátěži jsou nyní vystaveni pacienti Kroměřížské nemocnice při některých chirurgických a ortopedických operacích, při nichž se využívá takzvané C-rameno. Jedná se o mobilní rentgenový přístroj s ramenem ve tvaru písmene C umožňující snímání pacienta z různých úhlů během operačních výkonů přímo na operačním stole. Lékaři v Kroměříži nyní začali využívat nový přístroj, který nahradil starší typ C-ramena pořízeného před deseti lety. Moderní technologie přišla Kroměřížskou nemocnici na 1,3 milionu korun, tyto prostředky byly z větší části poskytnuty z fondů Evropské unie.

C-rameno se používá například u osteosyntéz, tedy během operací komplikovaných zlomenin kostí. „Operatér se díky němu dokáže přesně orientovat při zavádění kovových implantátů, jako jsou dlahy, šrouby, dráty, hřeby nebo zevní fixatéry. Komplikované zlomeniny u nás operujeme prakticky každý den, několikrát týdně také nové C-rameno využíváme pro navigaci při zavádění portů a žilních vstupů. Ty se aplikují zpravidla pacientům, kterým je opakovaně a dlouhodobě podávána chemoterapie v rámci léčby různých nádorových onemocnění,“ vysvětlil Jiří Polednik, primář Chirurgického oddělení Kroměřížské nemocnice.

Nový přístroj je šetrný vůči pacientovi, který je podle typu operace vystaven až o polovinu nižší dávce ionizujícího záření. „To je nesporně velmi důležitý benefit pro naše pacienty. Bezpečnější a šetrnější je ale nový rentgenový přístroj také pro operatéry a pro celý personál operačních sálů, což je neméně významné,“ uvedl Moheb Rafi, primář Ortopedického oddělení Kroměřížské nemocnice. „C-rameno využíváme například při korekčních osteotomiích kolene, což je speciální operační technika, při níž se zachová kolenní kloub pacienta a úpravou osy končetiny se dosáhne správného rozložení zátěže v kloubu. Tato metoda se používá u středních artróz, pro částečně opotřebovaný kolenní kloub operace představuje úlevu a může pomoci oddálit jeho kompletní náhradu o mnoho let,“ doplnil primář Rafi.

Lékaři kroměřížské ortopedie podle jeho slov nový mobilní rentgenový přístroj oceňují také při řešení takzvaných periprotetických zlomenin. „To jsou náročné operace u pacientů, kteří už dříve podstoupili totální endoprotézu některého z velkých kloubů, a dojde u nich ke zlomení kosti, v níž je kovová kloubní náhrada uchycena. Jde zpravidla o dlouhý a náročný výkon, při němž musíme kost velmi pečlivě restaurovat a správně sešroubovat. I tady hraje kvalitní zobrazení a nízká radiační zátěž velkou roli,“ dodal primář Rafi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x