O Movember měl letos v Baťově nemocnici zájem rekordní počet mužů

Foto: KNTB
ZLÍN – Krajská nemocnice T. Bati se také letos v listopadu připojila k preventivní akci, která má za cíl upozornit na prevenci rakoviny prostaty a varlat jako nejčastějšího nádorového onemocnění mužů. Letos přišly na preventivní vyšetření stovky zájemců.

Urologické oddělení KNTB navštívilo v rámci Movemberu 569 mužů. Těm byla zdravotníky odebrána krev na vyšetření prostatického specifického antigenu, neboli PSA. Celkem 25 z nich mělo vyšší hladinu PSA a lékaři je pozvali na další vyšetření.

Zvýšená hodnota PSA samozřejmě neukazuje přímo na výskyt rakoviny prostaty. Pacienti budou mít znovu kontrolní odběr krve a moči a podstoupí komplexní vyšetření lékařem. Mladým mužům ve věku 20-40 let bylo doporučeno samovyšetření varlat,“ uvedla vrchní sestra Urologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Jaroslava Kučerová.

Movember je určitě skvělá akce, která svým způsobem minimálně přiměje muže přemýšlet o prevenci. Muži by se však měli o kondici své prostaty zajímat pravidelně od 50 let, pokud tohle onemocnění měl někdo v rodině, je lepší se nechávat preventivně vyšetřit již od 40 let. Rakovina varlat se pak vyskytuje u mladistvých mužů ve věku 20 až 40 let,“ upřesnil primář Urologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Martin Kučera.

Movember ve zlínské krajské nemocnici podpořili a nechali se vyšetřit také fotbalisté FC Zlín, hokejisté z týmu Berani Zlín a zlínští hasiči z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Akci svými výrobky podpořil Regionální pivovar Zlínský Švec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x