O požáru věděli, ale nahlásili jej až o několik hodin později

foto: HZS Zlínského kraje
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Hasiči v noci zasahovali u kuriózního požáru. Oheň se v rodinném domě šířil mezi stěnami. Majitelé o požáru věděli, o pomoc ale volali až s několikahodinovým zpožděním.

Krátce před sobotní půlnocí vyjížděly čtyři jednotky hasičů do Rožnova pod Radhoštěm, kde hořel rodinný dům. Oheň se ale šířil dost netradičně – koloval mezi stěnami.

Jak se ukázalo, požár vznikl uvnitř sendvičové obvodové stěny poblíž krbu a následně se začal škvírou ve stěně šířit. Jelikož pohled do místnosti vůbec nenaznačoval, že ji právě skrytě požírá oheň, bylo těžké si požáru vůbec všimnout.

Majitelé domu se hasičům přiznali, že se nejdřív snažili požár uhasit svépomocí. Provizorně tak hasili už od večera a teprve v půl dvanácté v noci se rozhodli na pomoc zavolat hasiče. Tím jim ale značně znesnadnili práci. Požár navíc napáchal mnohem větší škody, než bylo nezbytné.

Zasahující hasiči tak museli rozebrat několik metrů čtverečních stěny, aby zastavili šířící se oheň a mohli jej uhasit.

Na místo se následně dostavil také vyšetřovatel hasičů a vzniklou škodu vyčíslil na 200 tisíc korun. I přes pozdní ohlášení se podařilo uchránit zbytek domu v hodnotě 5 milionů.

Hasiči v souvislosti s tímto případem upozorňují, že bezodkladné ohlášení požáru není pouze povinností, vyplývající ze zákona o požární ochraně, ale je i v samotném zájmu občanů. Okamžité ohlášení může zachránit nejen majetek, ale i zdraví nebo život.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x