O proměnu sadu Svobody se mají postarat architekti z Prahy

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Zlínská radnice oznámila výsledky architektonické soutěže na proměnu sadu Svobody. Z pěti přihlášených návrhů vybrala odborná porota složená z předních českých krajinářů, architektů a zástupců města návrh pražského studia Loom on the Moon.

Účastníci architektonické soutěže měli za úkol najít nejlepší způsob, jak oživit park a vytvořit v něm prostor pro vzájemné vztahy s okolím, zejména s dominantním zámkem, a zvýšit kulturní a společenský význam tohoto místa. Plánovaná investice do této transformace se odhaduje na 90 milionů korun.

„Navrhované řešení je odlišné od nedalekého parku Komenského a má navazovat na nedávno zrekonstruované tržiště Pod Kaštany. Je před námi ještě náročná cesta k realizaci, ale ve výsledku může vzniknout opravdu osobitý, využívaný a živý veřejný park,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec.

Zlínská radnice plánuje dokončení proměny sadu do roku 2026. „Město Zlín bude dělat dál maximum pro to, aby se naplnil potenciál vítězného návrhu, a aby se jeden z nejvýznamnějších veřejných prostorů v centru města podařilo rehabilitovat,“ informoval náměstek primátora pro dopravu a městskou zeleň Michal Čížek.

Vítězný návrh pražského studia Loom on the Moon podle odborné poroty respektuje současný charakter parku, zachovává jeho atmosféru a směřuje k využití prostoru kolem zámku. Odkazuje rovněž na uměleckou instalaci Zlínská zrcadla, která byla do parku umístěna při příležitosti 700. výročí od první písemné zmínky o Zlínu.

„Vítězný návrh s uměleckým motivem Zlínských zrcadel pracuje, využívá ho jako iniciaci pro další intervence a doplňuje prostor parku o další formy instalací na pomezí umění, drobné architektury a mobiliáře. Zároveň bude třeba projekt velmi dobře koordinovat s připravovanou rekonstrukcí zlínského zámku,“ nastínil Korec.

Soutěžní návrhy budou pro veřejnost vystaveny od pondělí 8. ledna 2024 v pasáži Zlatého jablka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x