O radostech malých i velkých. Aneb jak čelit nelehké době

Psychologové a psychiatři mají nápor klientů jako málokdy předtím. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Tvrdý dopad neustálého zdražování. Od benzinek přes supermarkety až třeba po stavebniny, trh s realitami, restaurace a služby. Válečný konflikt pár set kilometrů od nás. Faktorů by se našlo víc. Mistři těžce zkoušených duší, tedy psychologové a psychiatři, mají nápor klientů jako málokdy předtím. A dokážou poradit. Jejich rada zní: radujte se z drobných věcí, z každodenních maličkostí.

„V proudu času a permanentních zásahů do našich peněženek je opravdu potřeba hledat to pozitivní, jde o to umět si najít přiměřené radosti třeba v drobnostech a mimo jiné nepodléhat neustálé mediální masáži o tom, co je kolem nás negativního,“ shrnuje střípky návodu ke klidné psychice opravdový znalec , psychiatr Josef Zvoníček.

Univerzálním podpůrným lékem je podle něho příroda, toulky, vypnutí například o víkendu, setkávání se s příjemnými lidmi.

„Je toho samozřejmě více, tu cestu by si měl hledat každý sám, rozhodně to není o dalším a dalším kontaktu se zachmuřenými a depresím propadajícím lidem. Tak, jak se šíří dobrá nálada, tak je to i naopak,“ zdůrazňuje.

Pár příkladů.

„Mě nesmírně nadchlo, že jsem se mohla na zlínském festivalu vyfotit se svým idolem Vladimírem Polívkou, byl senzační,“ vypráví ještě po pár dnech s radostí v oku Monika Urbancová.

Já hledám radost v přírodě, mezi vlčími máky jsem vyfotila naši starší dceru a dobře na duši z toho máme všichni,“ ukazuje opravdu parádní fotografie Lucie Mátéová.

„Pro mě je lékem to, že už můžu krájet špekáčky a těšit se na grilovací sezónu, právě začínáme,“ hlásí Helena Paličková.

Rad je samozřejmě více, pravda je, že si o svých radostech a strastech rozhodujeme ve velké míře sami.

„Aktivní člověk tuhle těžkou dobu opravdu překoná bez šrámů na psychice mnohem snadněji, než ti, jimž se říká škarohlídi. Léky samozřejmě nějaký čas zaberou, ale bez vlastní iniciativy tolik nepomohou,“ doplňuje doktor Zvoníček.

Mimochodem, nezapomeňme, jak že to bylo loni touto dobou. Trápil nás covid a ve velkém se rozjíždělo očkování, ani ty nejhezčí ženy a dívky se neobešly bez zakryté tváře. To dnes je všechno mnohem příjemnější.

Zobrazit fotogalerii >>