Obce postižené výbuchem ve Vrběticích žádají stát o odškodnění

Obce postižené výbuchem ve Vrběticích žádají stát o odškodnění
VRBĚTICE - Obce a lidé z okolí vrbětického areálu žádají od státu odškodnění. Výbuch skladů v roce 2014 se totiž výrazně dotkl životů tisícovky občanů i jejich majetku.

3 100 korun je částka, kterou dosud obdrželi pouze obyvatelé tří dotčených obcí jako odškodnění za evakuaci po explozích skladů ve Vrběticích. Náležitému odškodnění doposud bránilo provádění záchranných prací, které byly ukončeny teprve v loňském roce, a dále zjištění skutečného viníka události. Obce i lidé z okolí pevně věří, že s ohledem na nové informace přistoupí stát k náležitému odškodnění.


„Pro nás je opravdu nepředstavitelné, že bychom ty škody vymáhali po skutečných pachatelích, tedy agentech ruské tajné služby, nebo že bychom to odškodnění vymáhali jako jednotlivé žaloby vůči Rusku. Toto je proces, který má mezinárodní aspekt, proto plně spoléháme na postup státu,“ uvedl europoslanec a advokát postižených obcí Stanislav Polčák.


Majitelé lesů se například několik let nemohli dostat na své pozemky. V okolí areálu byla dokonce zlikvidována většina lesa kůrovcem, protože v něm nebylo možné několik let zasáhnout. Přímé škody na majetku obcí Vlachovice, Haluzice, Lipová a města Slavičína se podle europoslance Stanislava Polčáka pohybují okolo 80 milionů korun.


„Obyvatelé nemohli to území rozvíjet. Byl narušen způsob jejich komunitního života. Všechno, co se plánovalo, muselo být překopáno a podřízeno bezpečnostným a záchranným likvidačním pracím. Přímé náklady jsme již kvantifikovali. Nyní kvantifikujeme náklady za poškození dosavadního způsobu života obyvatel, které spočívá v psychických útrapách a snížení kvality života,“ dodal Polčák.


Všichni starostové oceňují spolupráci Zastupitelstva Zlínského kraje a postup hejtmana Radima Holiše. V minulém týdnu proběhlo jednání s Ministerstvem vnitra, v následujících dnech je plánována komunikace také s Ministerstvem financí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x