Obrovská vlna solidarity: Lidé si pomáhají, jak jen můžou

Foto: Lenny Smutná
ZLÍNSKÝ KRAJ - Příběhů o vzájemné pomoci je v posledních dnech plný internet. Pokud i vy pomáháte nebo chcete pomoci, obraťte se na redakci serveru Zlin.cz, rádi vám usnadníme dostat informace o vaší pomoci do světa. Napište nám na redakce@zlin.cz, komu konkrétně je vaše pomoc určena a nezapomeňte připojit spojení na vás.

Češi vyhlásili koronaviru válku, semkli se a rozhodli se navzdory nepříznivým okolnostem nevzdat bez boje. Nedostatek ochranných pomůcek v podobě dezinfekce rukou či roušek a respirátorů vyřešili po svém. Začali je vyrábět doma a nabízet druhým. Jinde zase nezapomínají na úmornou práci záchranářů, hasičů, lékařů, policistů či zdravotních sester a ve svém volném čase bez nároku na jakoukoliv odměnu jim přinášejí jídlo či jiné dobroty.

„Kamarádka mě požádala o pomoc s šitím roušek. I když jsem s tím neměla žádné zkušenosti, šla jsem do toho. První várku jsme věnovali onkologickému oddělení Kroměřížské nemocnice. Postupně se k nám přidali další dobrovolníci, takže teď šijeme roušky jak ve Zlíně, tak v Zahnašovicích na Kroměřížsku. Aktuálně jsme se těmito ochrannými pomůckami rozhodli vybavit celou obec Zahnašovice, přebytky pak opět rozdáme potřebným nebo věnujeme Kroměřížské nemocnici,“ řekla serveru Zlin.cz dobrovolnice ze Zahnašovic. Roušky šije klidně i do čtyř hodin do rána, pak odchází na pár hodin do práce a znovu usedá k šicímu stroji. Na únavu si ale nestěžuje, těší ji dobrý pocit z toho, že může někomu pomoci.

Do pomoci druhých se ale nezapojují jen běžní občané, ale také firmy. Například uherskobrodská Čokoládovna JANEK se spojila s babickou Cofeespot pražírnou kávy a společně věnovali asi 200 čokolád a 60 kilogramů kávy Uherskohradišťské nemocnici. Tamní zdravotníci si takovou dávku energie za svou obětavou práci rozhodně zaslouží. „Ti lidé si to zaslouží! A mnohem více, než nám všem připadá. Až tam si člověk uvědomí, že si vlastně vůbec nevážíme toho, že většina z nás může sedět doma s rodinou. Velký dík patří také vedení nemocnice, které vše velmi rychle přijalo a rozdistribuovalo mezi všechna oddělení,“ informovalo vedení Čokoládovny JANEK na Facebooku.

S vlnou solidarity se setkali také zdravotníci z uherskobrodské lékařské pohotovosti. Těm pro změnu přichystala uherskobrodská Pizzerie Restaurant Bar AMOS pohoštění. „Chtěla bych touto cestou vyjádřit hluboký respekt před gestem pracovníků Pizzerie Restaurant Bar AMOS, kteří nám, dvěma lékařkám a dvěma sestřičkám, donesli do práce pohoštění,“ neskrývala na sociální síti dojetí jedna z obdarovaných.

Záchranáře ze Zlína se rozhodli podpořit také zámečníci ze šumické firmy Hofr servis, kteří jim dovezli balíky džusů, kávy a energetické nápoje. „Vážíme si všech, kteří za nás v práci nasazují zdraví a životy,“ řekl majitel firmy.

Na potřebné myslí i majitelka zlínské kosmetické firmy Evellin Lenny Smutná. „Chci pomáhat. Ne proto, že se má, že se musí nebo se to ode mne očekává. Já prostě chci. A protože jsme s kolegyní Petrou Jamborovou na tom obě stejně, začaly jsme nezávisle na sobě šít roušky (já pro JIP Krajské nemocnice T. Bati Zlín a kolegyně pro seniory v obci Lhota). Celou noc jsem přemýšlela, jak dál pomoci. Rozhodla jsem se, že věnuji 100 kusů dezinfekce na ruce. Aktuálně máme domluvený dar do Alzheimercentra ve Zlíně, profesionálním hasičům v Kroměříži a pro seniory do Lhoty. Jeden z našich produktů – Tonikum – má prokazatelné antibakteriální, antimykotické a hlavně antivirové účinky, a proto ho lze použít jako dezinfekci na ruce i obličej,“ poznamenala Smutná.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x